Operatiivinen toiminta 1.12.2015

Nostolava-auto hyytyi teollisuushallin palossa

Nostolavaa pystyi liikuttamaan vain vähän kerrallaan.

Nostolavaa pystyi liikuttamaan vain vähän kerrallaan.

Nostolava-auton toimintahäiriö hidasti teollisuushallin palon sammutustöiden aloittamista Hankasalmella maanantaiaamuna 30. marraskuuta.

Paikkakunnalla sijaitsevan teollisuushallin kattorakenteet olivat syttyneet palamaan. Keski-Suomen pelastuslaitos sai tehtävään hälytyksen puoli yhdeksän tienoilla.

”Kyseessä oli aika normaali katto- ja seinärakenteiden palo, vaikka alkuvaiheessa tilanne näyttikin pahalta. Yksi savua hengittänyt yrityksen työntekijä vietiin ambulanssilla sairaalaan tarkastettavaksi”, kertoo päivystävä päällikkö Tapio Viitanen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Päivystävä päällikkö Tapio Viitanen.
Päivystävä päällikkö Tapio Viitanen.

Teollisuushallin kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee myös asuinrakennus, mutta palo ei levinnyt siihen. Itse hallin sammutustyöt sujuivat Viitasen mukaan kokonaisuudessaan hyvin, mutta nostolava-auton toimintahäiriö hidasti hieman sammutustöiden aloittamista.

”Nostolava hyytyi käytännössä täysin. Sitä pystyi liikuttamaan vain vähän kerrallaan, mutta tehtävään sillä ei ollut vaikutusta”, Viitanen korostaa.

Nostolava-auton vikaa tutkittiin iltapäivän aikana Jyväskylän keskuspaloasemalla ja ongelmaan löytyi vastaus.

”Korin taitteesta meni asentoanturi rikki, jonka takia se ei toiminut. Korjaaja tulee paikalle ja auto saadaan mahdollisimman pian toimintakuntoon”, sanoo kalustoinsinööri Kimmo Hirvonen Jyväskylän keskuspaloasemalta.

Teollisuushallin omistaa TS-Koneistuspalvelu Oy, joka tarjoaa alihankintakoneistusta konepajoille ja laitetoimittajille. Viitasen mukaan hallissa oli tehty tulitöitä aamulla, mutta poliisi tutkii lopullisen syttymissyyn. Taloudellisten vahinkojen määrä selviää lähipäivinä.

”Minulle oli yllätys, että palo ei levinnyt suuremmaksi vaan pysyi aika suppealla alueella. Vaurioita rakennukseen tietenkin tuli. Rakenteellisissa vahingoissa puhutaan kymmenistä tuhansista euroista, mutta työstökoneiden kuntoa ei vielä tiedetä. Sammutusvettä sinne on mennyt, mutta suojasimme koneet pressuilla heti alkuvaiheessa,” Viitanen mainitsee.

Sammutustyöt olivat ohi aamupäivällä yhdentoista jälkeen, jonka jälkeen raivaustyöt jatkuivat pari tuntia. Kaikkiaan paikalla oli 12 pelastusyksikköä ja reservissä muutama yksikkö.

Kattoakin jouduttiin purkamaan.
Kattoakin jouduttiin purkamaan.

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää