Operatiivinen toiminta 24.4.2015

Palokunnalla harvinainen tehtävä Jyväskylässä

Talon perustukset antoivat periksi ja kuvassa vasemmalla näkyy kaivinkone, jolla perustuksia pannaan kuntoon.

Talon perustukset antoivat periksi ja kuvassa vasemmalla näkyy kaivinkone, jolla perustuksia pannaan kuntoon.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai torstaina 23.4. kello 23.31 hälytyksen Jyväskylän Tuomaanrantaan, jossa rintamamiestyyppisessä omakotitalossa oli havaittu sortumavaara.

”Perustukset olivat antaneet periksi kesken pihan kaivutöiden. Rakennuksen sokkeliin ja lattiarakenteisiin tuli senttimetrin levyisiä halkeamia. Myös seinärakenteita oli kallistunut”, kertoo pelastustoimia johtanut palomestari Pentti Partanen Jyväskylästä.

Leppäveden rannalla sijaitseva punainen talo on valmistunut vuonna 1951 ja sen jälkeen nykyinen omistaja on remontoinut rakennusta. Nyt omistajalla oli menossa salaojituksen uusiminen rakennuksen ympärillä.

”Epäilen, että syynä oli savisen maaperän pettäminen”, Partanen arvioi.

Talossa oli paikalla vanhempien lisäksi viisi alaikäistä lasta. Vaurioiden takia asukkaiden piti hankkia tilapäismajoitus ystävien ja sukulaisten luota. Partanen pitää tehtävää erittäin harvinaisena.

”Meillä on ollut lumenpainosta aiheutuneita talojen sortumisia ja sortumavaaroja, mutta tämmöistä altapäin tulevaa sortumavaaraa en muista sattuneen urani varrelle”, Partanen sanoo.

Partasen mukaan remonttihommissa on syytä huomioida työhön liittyvät riskit.

”Pelastuslaitos on hälytetty muutamia kertoja pelastamaan sokkelikaivannon sortumisen takia maa-aineksen tai kaatuneiden rakennustelineiden alle jääneitä ihmisiä, joten rakentamisessa on syytä olla varovainen”, Partanen muistuttaa.

Pelastuslaitos lähti kohteeseen ensin kahdella yksiköllä, mutta niukan miehistömäärän takia Partanen kutsui paikalle vielä kaksi yksikköä.

”Emme lähteneet ryömimään alusrakenteisiin, koska ei ollut varmuutta kestävätkö rakenteet vai eivät. Meille jäi lähinnä tilanteen kartoittaminen ja vaurioiden valokuvaaminen”, Partanen kertoo.

Jyväskylän kaupungin rakennusvalvonnan edustaja ja vakuutusyhtiön edustaja ovat jatkaneet rakennusten vaurioiden selvittelyä perjantaina.

Teksti ja kuva: Mika Rinne

Jaa artikkeli

Lue lisää