Operatiivinen toiminta 23.8.2019

Pelastuksella ja poliisilla oma rasti Drone-olympialaisissa – joukkueet pääsevät tukemaan viranomaisia tehtävällä

Viranomaiset saavat uusia vinkkejä ilma-alusten käyttöön Drone-olympialaisissa. Kuva Pelastusopiston Drone-harjoituksista toukokuulta.

Viranomaiset saavat uusia vinkkejä ilma-alusten käyttöön Drone-olympialaisissa. Kuva Pelastusopiston Drone-harjoituksista toukokuulta.

Pelastusviranomaisilla ja poliisilla on yhteinen tehtävärasti Drone-olympialaisissa, jotka järjestetään Helsingissä 2.-5. syyskuuta. Rastin suunnittelivat yhdessä Kymenlaakson pelastuslaitos, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja poliisi.

Kansainvälisessä tapahtumassa eri joukkueet kilpailevat tehtävissä eli haasteissa, joista osa painottuu dronejen avulla suoritettavien tehtävien ratkaisuun ja osa ohjelmistokehitykseen. Olympialaisiin odotetaan kymmeniä joukkueita eri puolilta maailmaa. Kilpailussa on seitsemän sarjaa, joissa kaikissa on omat yhteistyökumppaninsa, palkitsemiskriteerinsä ja tuomarinsa.

Viranomaisten Emergency Response -yhteishaasteessa kehitetään tapoja hyödyntää turvallisella tavalla kauko-ohjattavia ilma-aluksia liikenneonnettomuuksien yhteydessä erityisesti oleellisen tiedon välittämiseksi viranomaisille.

Skenaariona liikenneonnettomuus

Rasti on Espoossa vanhalla teollisuusalueella, ja sen skenaariona on liikenneonnettomuus, jossa yksi henkilö on kadonnut. Paikan päälle lavastetaan todentuntuinen tilanne keinosavuineen.

”Siellä viranomaiset ovat juuri aloittelemassa työtään, ja joukkueiden tehtävä on tukea heitä”, kertoo kehittämispäällikkö Teemu Veneskari Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Joukkueelle annetaan tehtävä, jonka suorittamiseen on aikaa 45 minuuttia. Viranomaiset arvioivat ja pisteyttävät suorituksen sekä palkitsevat voittajan. Kriteerit ovat tiedonhaun onnistuminen, turvallisuuden huomioiminen ja nopeus.

Veneskarin mukaan haaste on herättänyt etukäteen kiinnostusta, ja siihen ilmoittautuneita joukkueita on nyt seitsemän.

Drone-olympialaiset ovat ensimmäiset laatuaan Suomessa, ja niin ikään viranomaiset ovat ensimmäistä kertaa mukana tällaisessa tapahtumassa.

”Nyt kun tämä aihe on hyvinkin ajankohtainen, on hauska nähdä, miten eri joukkueet suoriutuvat, ja minkälaisia ajatuksia, innovaatioita ja ideoita meille viranomaisille voisi tulla”, Veneskari sanoo.

Vinkkejä dronejen käyttöön

”Tavoite on, että saisimme uusia vinkkejä ja ajatuksia siitä, kuinka laitteistoa voidaan käyttää, ja mitä esimerkiksi eri laitevalmistajilla on tulevaisuudessa tarjota viranomaisille”, Veneskari sanoo.

Alun perin sisäministeriö kysyi kilpailuun mukaan Kymenlaakson pelastuslaitosta, koska se on ollut aktiivinen kauko-ohjattavien ilma-alusten soveltamisessa viranomaiskäyttöön. Veneskari kysyi mukaan myös pääkaupunkiseudun laitoksia, ja Länsi-Uusimaa innostui. Hän on  iloinen siitä, että mukana on myös poliisi.

”Suomessa viranomaisten yhteistyö on maailmanlaajuisesti mitattuna huippuluokkaa.”

Helsingin kaupunki tiedottaa, että Drone Olympics 2019 järjestetään yhdessä tapahtumajärjestäjä Ultrahackin ja monien yhteistyötahojen, kuten Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen kanssa. Helsingissä tapahtumapaikkoina toimivat 30-vuotista juhlavuottaan viettävä Harakan saari, keskustakirjasto Oodin Kino Regina sekä Töölönlahden puisto. Yleisölle avoin kilpailun huipennus järjestetään keskustakirjasto Oodissa ja kansalaistorilla 5. syyskuuta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Akseli Muraja

Lue lisää