Turmapaikalla on kynttilä, risti ja helmistä tehty sydän.
Rautavaaralaisella Jarmo Korhosella oli meneillään palokunnan päivystysviikon viimeinen ilta viime sunnuntaina.
Kello 18.46 tuli hälytys pienestä tieliikenneonnettomuudesta. Traktori ja henkilöauto olivat törmänneet taajaman rajalla, vain noin 200 metrin päässä paloasemasta.
”Tilanne oli pahempi kuin mitä hälytys antoi ymmärtää. Henkilöauton kuljettaja ja matkustaja jouduttiin viemään ambulanssilla lääkärin tarkastukseen. Traktorin kuljettaja selvisi vammoitta”, yksikönjohtajana toimiva Korhonen kertoo.
Korhonen oli päivystysvuorossa sunnuntai-iltana myös vuosi sitten. Tuolloin tuli hälytys, mutta silloin tilanne oli pahimmasta päästä.
”Se oli suurhälytys. Useita ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut liikenneonnettomuudessa.”
Onnettomuuspaikka sijaitsee Nurmeksen ja Kuopion välisellä kantatie 75:llä. Sinne on 20 kilometrin matka Rautavaaran paloasemalta.
”Meillä on erittäin kokenutta ja vähemmän kokenutta miehistöä. Matka antoi aikaa valmistautua henkisesti vakavaan onnettomuuteen.”
”Ei voinut lamaantua”
Rautavaaran yksiköt olivat ensimmäisenä onnettomuuspaikalla, jossa henkilöauto oli törmännyt linja-auton keulaan. Nopeasti paikalle saapui ambulanssi Nilsiästä ja sen jälkeen lukuisia muita pelastusyksiköitä.
”Olihan se järkyttävää kun näimme, että uhreina on lapsia. Mitään ei ollut kuitenkaan enää tehtävissä lasten tai äidin pelastamiseksi.”
Törmäyksessä menehtyivät henkilöautoa kuljettanut 33-vuotias nurmeslainen nainen sekä perheen yksi-, kaksi- ja kuusivuotiaat lapset. Onnettomuustutkinnan mukaan perheen äiti ja isä olivat riidelleet, jonka jälkeen äiti törmäsi vastaan tulleen linja-auton keulaan tahallaan.
”Siinä ei voinut lamaantua, vaan todettuamme kuolleet keskityimme linja-auton matkustajien auttamiseen”, Korhonen muistelee.
Linja-autossa oli tapahtumahetkellä yhteensä 14 matkustajaa. Linja-auton kuljettaja ja neljä matkustajaa loukkaantuivat lievästi. Yksi matkustajista oli henkilöautoa kuljettaneen naisen avopuoliso sekä hänen kahden nuorimman lapsensa isä.
”Isä tuotiin minun huolehdittavaksi. Se oli kova paikka, sillä häntä ei pystynyt lohduttamaan millään tavalla.”
Korhonen on ollut mukana palokuntatyössä 18 vuotta. Järkyttävä onnettomuus ei ole aiheuttanut hänelle traumoja.
”Tietenkin miettii, että miksi näin tapahtui ja tilanteen jälkeen mietin sen kulkua kotona. En ole kuitenkaan menettänyt sen takia yöuniani. Ei tätä hommaa pysty tekemään, jos onnettomuudet alkavat valvottamaan.”
Rautavaara sijaitsee Pohjois-Savossa. Hieman yli 1700 asukkaan kunnassa ei ole ympärivuorokautista ambulanssipäivystystä tai vakituista palokuntaa. Pelastustehtäviä hoitavat sopimuspalokuntalaiset.
”Toivottavasti myös pienten palokuntien toimintavalmius saadaan pidettyä iskukykyisenä, sillä eihän sitä koskaan tiedä missä päin Suomea vakava onnettomuus sattuu seuraavaksi”, Korhonen toteaa.
Teksti ja kuvat: Mika Rinne