Operatiivinen toiminta 30.1.2017

Satakunnassa palaa taas tehdas – ”erittäin ongelmallinen sammuttaa”

Huntsman Pigments -tehdas paloi rajusti Kaanaan teollisuuspuistossa Meri-Porissa tammikuussa 2017.

Huntsman Pigments -tehdas paloi rajusti Kaanaan teollisuuspuistossa Meri-Porissa tammikuussa 2017.

Porin tehdaspalon sammutustyöt jatkunevat vielä useita tunteja.

Huntsman Pigments -tehdas palaa rajusti Titaanitiellä Kaanaan teollisuuspuistossa Meri-Porissa. Palo on jo toinen lyhyen ajan sisällä, sillä viime perjantain vastaisena yönä Pomarkussa roihusi muovitehdas.

Ensimmäinen hälytys Huntsmanin palosta tuli maanantaina aamukuudelta. Tällä hetkellä paloa sammuttaa 150-200 henkilöä ja noin 30 yksikköä.

porinpalo2
Tulessa on noin 2500 neliömetriä.

Päivystävä palomestari Antti Halmela kertoo, että itä-länsi-suuntaan tehdyt rajoituslinjat näyttäisivät pitävän.

”Palo on levinnyt päivän mittaan, mutta nyt ollaan ensimmäistä kertaa niskan päällä.”

Paikalla palaa tehtaan keskiosan katto ja välittömästi katon alapuolella olevat kerrokset. Halmela arvioi, että palanutta kattoalaa on nyt noin 2500 neliötä.

Tehtaan työntekijät evakuoitiin heti palon alkuvaiheessa. Työntekijöitä ei ole loukkaantunut, mutta yksi VPK:lainen loukkaantui lievästi. Hän kaatui letkurikon seurauksena ja loukkasi kätensä, johon laitettiin muutama tikki.

”Se ei haitannut sammutustöitä.”

Sammutushyökkäyksiä ja palavaa romua

Halmela kertoo, että palo on voimakas, koska katolla on paljon palavaa materiaalia, esimerkiksi huopaa ja puuta. Tehtaalla ei pala vaarallisia kemikaaleja.

”Kyseiseen rakennukseen menee kaasua ja maakaasua, mutta kaikki riskit on huomioitu tilanteen alkuvaiheessa ja kaikki linjat katkaistu.”

Halmelan mukaan palo on sammuttajille erittäin ongelmallinen, koska se on tehdasrakennuksen katolla noin kymmenen metrin korkeudessa.

”Tänne on tuotu koko Satakunnan puomitikaskalusto. Kun katto palaa, lämpötilat sisällä ovat nousseet ja palo päässyt leviämään läpivientejä pitkin. Palavaa romua tulee alas. Tilat ovat sokkeloiset ja haastavat sammutustyöskentelyyn.”

Palavaa kattoa sammutetaan ulkopuolelta, sisälle rakennukseen tehdään sammutushyökkäyksiä. Tilanteen takia Poriin on perustettu pelastuksen johtokeskus. Pelastuslaitos saa myös naapuri- ja virka-apua. Varsinais-Suomesta paikalle on tullut pelastusjoukkue, Pirkanmaalta pelastusryhmä.

Rajavartiolaitoksen helikopteri osallistuu kattosammutustyöhön, puolustusvoimilta laitos on saanut paineilmapulloja, -laitteita ja täyttöaseman. Lisäksi poliisi välittää tilannekuvaa miehittämättömän ilma-aluksensa kanssa silloin kun se on mahdollista.

Vaaratiedote palosta on edelleen voimassa Ahlaisten suuntaan.

”Tuulen suunta on suosiollinen siinä mielessä, että siellä päin on hyvin vähän asutusta. Lisäksi siinä on Kokemäenjoki välissä”, Halmela sanoo.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Satakunnan pelastuslaitos

Lue lisää