Ylikomisario Sami Hätösellä ja Kymenlaakson pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Teemu Veneskarilla on yhteinen näkemys miehittämättömien ilma-alusten viranomaiskäytöstä; niiden pitäisi voida toimia lähimmän yksikön periaatteella yli viranomaisrajojen.
Miehittämättömillä ilma-aluksilla tilannekuva pystytään luomaan aivan uudella tavalla.
”Silmä taivaalla on toiveiden täyttymys”, ylikomisario Sami Hätönen kuvailee. Hän vastaa poliisin miehittämättömien ilma-alusten toiminnasta.
Poliisi käytti radio-ohjattavaa kopteria apuna esimerkiksi Porin Omenahotellin palossa toukokuussa. Kopterikuvasta oli hyötyä myös sammutusta johtaneelle palomestarille.
Poliisilla, pelastuksella ja rajavartiolaitoksella on sisäministeriön alainen työryhmä, joka pohtii yhteistoimintaa liittyen miehittämättömiin ilma-aluksiin.
”Tarpeemme ovat hieman erilaiset, mutta niissä on yhtäläisyyksiäkin”, Hätönen sanoo.
Hän arvioi, että poliisi on tällä hetkellä toiminnassa hieman edellä, koska poliisilaitosten verkottuminen on eri tasolla kuin pelastuslaitosten.
Hätönen painottaa kuitenkin yhteistyön voimaa. Viranomaisilla onkin yhteinen näkemys siitä, että toiminnan kehittyessä miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan käyttää yli viranomaisrajojen lähimmän yksikön periaatteella. Kaikki viranomaiset voisivat tarjota toisilleen ilma-alusapua siten, että ilmataisteluilta vältyttäisiin.
Toimintaa on edistettävä kokonaisuuden hallinta edellä.
”Lähtötilanne on kartoitettava ja mentävä järjestelmällisesti yhteistyössä eteenpäin. Hyvät ja huonot kokemukset on jaettava.”
Lue koko juttu 5. lokakuuta ilmestyneen Pelastustiedon Hälytysilmoitussarjasta.
Teksti: Marko Partanen
Kuva: Lounais-Suomen poliisilaitos