Operatiivinen toiminta 16.3.2017

Työryhmä edistää RPAS-laitteiden käyttöä

Miehittämätön kuvauskopteri lähetti suoraa videokuvaa lentopelastusharjoituksessa Mikkelissä viime syksynä.

Miehittämätön kuvauskopteri lähetti suoraa videokuvaa lentopelastusharjoituksessa Mikkelissä viime syksynä.

Kauko-ohjattavat ilma-alukset valloittavat  pelastustoimea. Viime syksynä neljä laitosta hankki oman ilma-aluksen. Tällä hetkellä laitoksilla on ilma-aluksia jo enemmän, arvioi Kymenlaakson pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Teemu Veneskari.

Veneskari johtaa pelastuslaitosten kumppanuusverkoston työryhmää, jonka tavoite on muun muassa tukea ilma-alustoimintaa pelastuslaitoksissa. Viime syksynä perustetun RPAS-työryhmän nimi tulee sanoista remote piloted aircraft systems. Veneskari suosittelee, että aluksista ei käytettäisi nimeä pienoishelikopteri tai drone, vaan Liikenteen turvallisuusviraston Trafin termejä miehittämätön tai kauko-ohjattava ilma-alus.

Veneskari uskoo, että RPAS-laitteiden käyttö yleistyy pelastuslaitoksissa koko ajan. Niiden ottamaa ilmakuvaa hyödynnetään lähes yksinomaan johtamisen ja tilannekuvan työkaluna.

”Tarkoitus on käyttää niitä siksi, että saisimme parempia päätöksiä tehtyä pelastustoiminnan aikana. Ne ovat yksi työkalu, jolla parannamme pelastustoiminnan johtamista ja päätöksentekoa.”

Lue lisää RPAS-laitteista Pelastustiedosta, joka ilmestyy 29. maaliskuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Launo Päivätie

Lue lisää