Operatiivinen toiminta 26.12.2021

Työturvallisuutta ja laajempaa tilannekuvaa ilmasta – dronesta iso apu rivitalopalossa

Toisen asunnon kattorakenteet on sammutettu ja sammutustoiminta keskitetään päätyasunnon kattorakenteiden sammuttamiseen. Lämpökameran avulla voidaan nopeasti kartoittaa vielä kuumat kohdat tai palon leviäminen uudelleen. Kuva: Helsingin pelastuslaitos.

Toisen asunnon kattorakenteet on sammutettu ja sammutustoiminta keskitetään päätyasunnon kattorakenteiden sammuttamiseen. Lämpökameran avulla voidaan nopeasti kartoittaa vielä kuumat kohdat tai palon leviäminen uudelleen. Kuva: Helsingin pelastuslaitos.

Viikin museopelloilla Helsingissä on syysaamuna hyvä lentosää. Kokeilussa on kolme eri kokoluokkien dronea, joissa on 5G-yhteys ja etähallinta. Palomestari ja RPAS-vastaava Petri Korhonen Helsingin pelastuslaitokselta seuraa kiinnostuneena ja kyselee paljon. Oma harrastus auttoi RPAS-toiminnan käynnistämisessä.

”Meillä on ollut kaksi lämpökameralla varustettua dronea keskuspelastusasemalla Kalliossa reilun vuoden ja yksi on viestinnässä. Mallia otimme lähinnä poliisilta, jolla on pitkä kokemus. Hyödyt johtamisen tukena ja tilannekuvan täydentäjänä ovat selkeät.”

Kahdessa rivitalopalossa dronesta on ollut Korhosen mukaan erityisen suuri hyöty. Myös tiedustelut vesipelastustehtävissä ja vaarallisten aineiden onnettomuuksissa ovat iso apu ja parantavat työturvallisuutta. Korhosen mukaan kuva on yllättävän hyvä hämärässäkin ja LED-valonheitin on tehokas.

DJI Mavic 2 Enterprise Dual -drone on johtoyksikössä HE32 ja raskaassa pelastusyksikössä HE105. Palomestari Petri Korhonen esittelee operaattorin liiviä.

Alkuvaiheen harjoittelussa drone karkasi syystä tai toisesta kohti viereisen Kallion kirkon kattoa, johon se jäi kiinni. Onneksi apu eli nostolavayksikkö oli lähellä. Kaupunkiympäristö ihmisineen ja rakennusten aiheuttamine virtauksineen on haastava. Ilman koulutusta ei puikkoihin pääse.

”Tuemme usein myös poliisia tilannekuvan luomisessa, koska heillä ei ole aina tilannepaikalla RPAS-valmiutta.”

LED-valonheitin on yllättävän tehokas ja lisää käyttömahdollisuuksia pimeässä.

Antti Lipasti VERTICAL Hobbysta kertoo tulevaisuuden mahdollisuuksista.

”Olemme aloittaneet Elisa Oyj:n ja Forum Virium Helsingin kanssa etähallittujen dronejen kokeilut osana Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta.”

Hankkeessa on pilotoitu dronelentoja, joissa on muun muassa kartoitettu myrskytuhoja ja kuljetettu automaattista sydäniskuria. Etähallitut dronet tuovat pelastustoimeen monia mahdollisuuksia.

”Ne voivat esimerkiksi lentää automaattisesti hälytyskohteeseen ja antaa tilannekuvaa vielä matkalla oleville yksiköille, jotta nämä voivat valmistautua tehtävään jo matkalla.  Etähallitut dronet vähentävät koulutustarpeita, kun muutama hyvin koulutettu lentäjä voi hallita droneja maanlaajuisesti. Näin ei sidota henkilökuntaa kentällä. Esimerkiksi vaativien 3D-mallien teossa onnettomuuspaikoista voidaan lähettää data suoraan dronesta palvelimille, joten 3D-malli valmistuu nopeasti. Aasiassa ja Lähi-idässä droneillahan jo sammutetaan tulipaloja, mutta se on liian iso askel nykytilanteessa, jossa käytetään vielä kuluttajadroneja ja aika kevyellä koulutuksella.”

Pelastusopistolla on käynnissä vuoden loppuun asti sisäministeriön ohjaama hanke, jolla toteutetaan valtakunnallinen pelastustoimen miehittämättömien ilma-alusten koulutus- sekä tilastointijärjestelmä. Traficomin määräys OPS M1-35 valtion miehittämättömästä ilmailusta tulee voimaan ensi vuoden alusta.

”Meneillään on 20 osallistujan pilotti eri pelastuslaitoksille verkkokoulutuksena. Tulevia toimintakäsikirja- ja harjoitusmalleja voivat hyödyntää kaikki pelastuslaitokset”, kertoo suunnittelija Timo Ikonen Pelastusopistosta.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue tarkemmin Pelastustiedosta 8/2021, miten iso apu lämpökameralla varustettu drone oli rivitalopalossa.

Lue lisää