Paska palo, mutta tulipahan sammutettua. Näin ehkä tuumailivat palomiehet sammutettuaan harvinaisen lantalapalon marraskuun alussa Savonlinnan Anttolassa.
Vai tuliko sittenkään? Ensimmäisen käyntikerran jälkeen paskapaloa käytiin tukahduttamassa uudelleen kolme kertaa.
Lantalapaloon lähdettiin keskisuurella hälytyksellä, sillä alussa ei tiedetty, onko rakennus sellainen, että myös eläimiä on vaarassa. Paikan päällä selvisi, että kyseessä on valtavan suuri lantala, eläimiä ei ole lähimailla, eikä palon leviämisestäkään ole vaaraa.
Rakennus on lähes sata metriä pitkä, parikymmentä metriä leveä ja lähes kymmenen metriä korkea teräsrakenteinen kaarihalli. Täyttä tavaraa, eli 1100 lampaan papanoita hallissa oli noin tuhat kuutiota. Lantaa hallissa oli paikoitellen useiden metrien paksuudelta.
Valtava savunmuodostus
Liekkejä ei näkynyt, mutta savunmuodostus oli valtava. Sisään ei ollut mitään asiaa ilman paineilmalaitteita.
”Sammuttajat ovat hajuihin tottuneet, mutta kyllä lantalapalon haju oli sellainen, että siellä tiesi käyneensä. Mitään ei kuitenkaan jäänyt sen takia tekemättä, mutta miesten varusteet menivät kaikki pesuun heti. Pesukone jauhoi asemalla kaksi päivää”, kertoo palopäällikkö Antti Peltonen Savonlinnan paloasemalta.
Palopesäkkeisiin päästiin käsiksi vasta kun paikalle saatiin isokokoinen pyöräkuormaaja. Se teki töitä liki tunnin ennen kuin sai kaivettua noin 30 metrin pituisen uran palopaikalle. Palopesäkkeiden sammuttamisessa käytettiin pelkkää vettä, sillä lanta on tarkoitus käyttää lannoitteena pelloilla.
Lue lisää lantalapalon haasteista Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyy 12. joulukuuta!
Teksti: Launo Päivätie
Kuvat: Launo Päivätie ja Etelä-Savon pelastuslaitos