Paloturvallisuus 8.4.2022

Matala välikatto yllätti tulityön tekijät Porvoossa – alkusammutus oli hankalaa ja tehotonta

Ontelossa olevaa paloa rajoitettiin ja sammutettiin myös nostolavasta Cobra-sammutinleikkurilla.

Ontelossa olevaa paloa rajoitettiin ja sammutettiin myös nostolavasta Cobra-sammutinleikkurilla.

Kerrostalon katolla tehtävät tulityöt sytyttivät tulipalon vuoden 2021 lokakuun lopussa Porvoossa.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen­ yksiköt saivat hälytyksen 27. lokakuuta iltapäivällä kolmen aikaan kerrostalon katolla syttyneestä tulipalosta. Tuli oli karannut tulitöiden takia ja katolla oli myös kaasupulloja.

Kolmikerroksisen kerrostalon katolla oli päivän aikana uusittu kattohuopaa. Palo syttyi tulitöiden yhteydessä bitumihuopaa lämmitettäessä nestekaasupolttimella huippuimurin läpiviennin tiivistämisen yhteydessä.

Palo syttyi kuumentamalla tehdyn huippuimurin ylösnoston tiivistämisen yhteydessä.

Työtekijät olivat huomanneet, että ilmanvaihtohormien yläosasta tulee savua. He yrittivät sammuttaa paloa, mutta palo levisi nopeasti välitilassa. Se levisi nopeasti mineraalivillaeristeen päällä olleessa tuulensuojapaperissa ja pölyssä sekä muussa palamiskelpoisessa materiaalissa. Katteen puurakenteet edistivät palon leviämistä.

Alkusammutus oli rakenteen vuoksi hankalaa ja tehotonta. Naapuritalon asukas näki katolta tulevan savua ja soitti hätänumeroon.

”Alkusammutukseen oli varattu neljä 12 kilon sammutinta. Valitettavasti kahdesta ei saatu jauheita ulos, vaikka sammuttimet olivat leiman mukaan tarkistetut”, palontutkintaa johtanut Timo Kouki kertoo.

Ilman pelastuslaitoksen tehokasta palon rajoittamista ja sammuttamista palo olisi tuhonnut rakennuksen vesikattorakenteet kauttaaltaan. Palo onnistuttiin erityisesti täydentävien sammutusmenetelmien ansiosta rajaamaan niin, että vahingot jäivät pelättyä pienemmiksi. Silti uutta kattoa rakennetaan edelleen.

Vaihtoehtoiset menetelmät nostavat kustannuksia

”Riskikohteissa ja -rakenteissa nestekaasulla polttamisen sijaan bitumia voitaisiin lämmittää bitumikeittimessä ja liimata kermi kiinni kuumalla bitumilla. Myös siveltäviä tuotteita voitaisiin tietyissä, erityisissä riskikohteissa käyttää nykyistä enemmän”, kertoo Nordic Waterproofing Oy:n hankintajohtaja Janne Papula.

Jos liekillä kuivattaminen haluttaisiin kokonaan välttää, pitäisi kohde suojata säältä sääsuojaa käyttämällä. Se puolestaan lisää työn kustannuksia merkittävästi.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2022. Lisää tulitöistä 4. toukokuuta ilmestyvässä numerossa.

Lue lisää