Vain kookas kattoikkuna rakenteineen tuhoutui tulitöiden takia. Alkusammutus auttoi.
Nopeasti havaittu syttymä ja tehokas alkusammutus pelastivat suurilta vahingoilta Riihimäellä. Valion tehtailla syttyi uhkaava kattopalo.
Valion Riihimäen tehtaan tasakaton bitumikatteen uusiminen oli kesäkuussa edennyt kattoikkunan ylösnousuihin. Urakoitsija hitsasi katosta ylöspäin nousevan kookkaan kattoikkunan nousuja, kun rakenteet imaisivat tulen peltikatteen alle. Syttymä havaittiin nopeasti.
Valion Riihimäen tehtaalla on kaksi rakennusta. Vanhemman R1-tehtaan katonreunaa koristaa rivi A-kirjaimen muotoisia näyttäviä kattoikkunoita. Peltikaton ja ikkunan peltireunan erottaa bitumista pieni väli, josta tuli karkasi katto- ja vedeneristysalan tulitöissä peltikatteen alle.
Tilapäisellä tulityöpaikalla oli hommissa kolme urakoitsijan työntekijää, joista yksi toimi tulityövartijana. Tehtaanjohtaja Tuomas Pääkkölä kertoi, että kolmikko huomasi nopeasti tulen karanneen. Samoihin aikoihin myös tehtaan oma väki havaitsi ongelman ja painoi paloilmoituspainiketta.
”Hälytyksen antamisen jälkeen ohjeistus on, että ihmiset poistuvat ulos. Vuorovastaavien johdolla henkilöstö poistui ja tehdas pysäytettiin. Myös jakeluvaraston toiminta pysäytettiin”, Pääkkölä kertasi.
Kalusto kunnossa
Alkusammutuskalusto oli kunnossa ja oikeastaan ylitti yleisimmät vaatimukset. Kohteessa oli neljä 12-kiloista sammutinta ja lisäksi paineistettu vesiletku.
”Valiolla on aina vaatimuksena, että pitää olla paineistetut letkut. Meillä on paljon vaatimuksia. Kattotulityöt luetaan aina korkean riskin töihin. Niissä on omat vaatimuksensa ja oma työlupansa ja omat käytänteensä. Koko konsernin tasolla.”
Paineistettuun letkuun liittyi kuitenkin tapauksen käytännössä ainoa poikkeama. Tulityöntekijät olivat edenneet katolla ja unohtivat varmistaa riittääkö letku kohteeseen. Ei riittänyt.
”Se jäi kymmenen metrin päähän, ja se on aivan riittämätön”, Pääkkölä totesi.
Varastossa huhkittiin aikataulu kiinni
Tulityöntekijät tyhjensivät sammuttimet paloon ja soittivat hätäkeskukseen. Kanta-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta rakennuspalosta 12. kesäkuuta kello 13.31.
Pelastuslaitos oli sammuttanut kohteen noin kello 16, tarkastanut tilat kello 17:ään mennessä ja luovutti tilan takaisin Valiolle, joka järjesti jälkivartioinnin.
”Kohteessa oli neljä 12-kiloista sammutinta ja lisäksi paineistettu vesiletku.”
”Tilat tuuletettiin ja kello 18 jakeluvarasto palasi toimintaan. Jakeluvarasto oli ottanut aikataulun kiinni seuraavaan päivään mennessä. Siellä oli varaston kaverit itse ilmeisesti päättäneet, että otetaanpas homma haltuun, eikä venytellä tätä tämän pidempään”, Tuomas Pääkkölä kiitteli.
Valion Riihimäen R1-tehtaalla valmistetaan muun muassa maitoja, kermoja ja piimiä. Lisäksi tehtaaseen kuuluu iso ja merkittävä jakeluvarasto, josta jaellaan Etelä-Suomen Valion tuotteiden lisäksi muiden ruuanvalmistajien yhteisjakelutuotteita.
Vahingot jäivät pieniksi. Kymmenen metriä pitkän ja 2,5 metriä leveän kattoikkunan rakenteet olivat oikeastaan ainoat, jotka paloivat.
”Ja paloivat ihan reilusti. Sieltä meni ihan tuollaista vahvempaa kattoparrua poikki, mutta tulipalo ei edennyt yhtään vaakasuunnassa.”
Tuhot jäivät pieniksi
Pahimmassa tapauksessa tuli olisi voinut edetä vaakatasossa ja edennyt alapuolelle tehtaan valmistusosastoille. Koko tehdas olisi ollut vaarassa. Nyt edes sammutusvesi ei aiheuttanut suuria tuhoja.
”Mehän ollaan hygieniatehdas, eli maidontuotannossa viemäröinti on joka tapauksessa aika kattava. Vesi meni sinne alas, missä meillä on muutenkin hygienia 1 -aluetta, kovat viemäröinnit ja kaikki laatalla.”
Pelastuslaitoksen, ripeän alkusammutuksen ja tehokkaiden varastotyöntekijöiden lisäksi Pääkkölä kiittelee konsernin tulityökäytäntöjä.
”Työlupia, tulityölupia ja kattotulityölupia pitää kunnioittaa ja noudattaa oikomatta. Se on oikeasti sellainen pyhä asia, että kaikkien niiden ohjeistusten pitää toteutua joka päivä. Käytännöt ovat hyvät, mutta (turvallisuus)kulttuurissa ja asenteissa on vielä parannettavaa”, hän myönsi.
Teksti: Jarkko Sorjonen
Kuva: Valio
Juttu on julkaistu Pelastustiedossa 6/2023. Lue lisää tulitöistä numerosta 7/2023, joka ilmestyy 15. marraskuuta.