Paloturvallisuus 19.8.2021

Tulitöissä mökeille ja veneille on omat ohjeensa – suojeluvähennys tulee usein yllätyksenä

Aina kesän lähestyessä ja kesän aikanakin moni kunnostaa veneitään ja kesämokkejään. Kuluttajat eivät juuri etukäteen kysele, mitä töitä saa tehdä ja mitkä lasketaan tulitöiksi.

”Usein tapauskohtainen suojeluvähennys tulee yllätyksenä, jos vahinko sattuu. Yleensä korvataan vähintään puolet vahingosta”, kertoo tuotekehityspäällikkö Petri Parviainen Pohjantähti-vakuutusyhtiöstä.

Yhtiön suojeluohjeissa todetaan esimerkiksi: Tulitöitä ei saa tehdä veneessä tai vesiskootterissa, niiden välittömässä läheisyydessä tai tilassa, jossa venettä tai vesiskootteria säilytetään… Jos tulityön tilapäinen tekeminen on välttämätöntä, alkusammutuskalustoksi on varattava vähintään kuuden (6) kilon A-B-C -teholuokan käsisammutin, sammutuspeite ja paineellinen vesiletku. Jos paineellista vesiletkua ei ole saatavilla, tulee varata 50 litraa vettä irtoastioihin. Syttyvät kohteet on suojattava ja syttyvä irtotavara on poistettava. Paikkaa on vartioitava työn aikana ja sen jälkeen vähintään kahden tunnin ajan.

”Venekerhojen kommodorit yleensä valvovat hyvin, että vahinkoja ei satu. Säännökset voivat olla vakuutusyhtiötä tarkemmat. Meidän vakuutuskannassamme ei ole tulityövahinkoja veneille sattunut, mutta tiedän kokonaisten säilytyshallien tuhoutuneen. Tulitöinä teräsveneistä esimerkiksi poistetaan vanhoja maaleja tai asennetaan keulapotkuria.”

Mökeillä harrastetaan usein samoja asioita hitsauksineen kuin omakotitaloissa. Mökeillekin on omat suojeluohjeensa, jos tilapäiset tulityöt ovat välttämättömiä.

Parviaisen mukaan oma lukunsa ovat esimerkiksi jäätyneitä putkia kuumailmapuhaltimilla ja kaasupolttimilla sulattavat. Ei ajatella, että kupariputki kulkee rutikuivan seinän sisällä, jossa eristeenä mahdollisesti oleva sahanpuru syttyy herkästi.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää tulitöistä Pelastustiedosta 6/2021, joka ilmestyy 25. elokuuta

Lue lisää