
Pohjoismainen tulityökokous järjestettiin tällä kertaa Tukholmassa.
Pohjoismaiset tulitöistä vastaavat kansalliset järjestöt tapasivat toisensa Tukholmassa 16.–17. lokakuuta. Kokousta isännöi tällä kertaa Ruotsin palontorjuntaliitto Brandskyddsföreningen, joiden tiloissa kokous myös järjestettiin. Suomea edustivat tapahtumassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto. Lisäksi Norjan Brannvernforeningen ja Tanskan Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut DBI lähettivät paikalle omat edustajansa. Kokoukseen osallistui edellä mainittujen tahojen lisäksi myös vakuutusalan edustajia.
Verkkoa ja virtuaalitodellisuutta
Kokouksessa käsiteltiin ensimmäisenä eri maiden järjestämiä tulityökoulutuksia. Tulityöaineiston päivitys- ja muutostyöt olivat alkamassa lähes joka maassa. Suurimpana yksittäisenä uudistuksena voidaan nostaa esiin Norjan tulityökoulutusta koskeva muutossuunnitelma. Tulevaisuudessa Norja tulee painottamaan voimakkaammin verkko-oppimista, ja kaikki Norjan sammutusharjoitukset tullaan korvaamaan virtuaalitodellisuudessa (VR) suoritettavilla harjoitteilla. VR-harjoituksiin pyritään siirtymään Norjassa tammikuussa 2027. Lisäksi kokouksessa keskusteltiin tulitöihin liittyvistä tilastoista ja tapahtuneista onnettomuuksista. Tulityökokouksen perusteella voidaan havaita, että koulutusluvut ovat pysyneet hyvällä tasolla, ja tulityökorteille on edelleen runsaasti kysyntää eri Pohjoismaissa.
Tänä vuonna tapahtuneissa onnettomuuksissa esiin nousivat puolestaan eri Pohjoismaissa sattuneet katto- ja vedeneristysalan tulipalot. Palojen syttymissyiden osalta havaittiin riskien arvioinnin puutteellisuutta. Tulitöissä korostuu rakenteiden tuntemus, ja useissa tapauksissa ympäröivien rakenteiden ontelo- ja piilotiloja ei ollut selvitetty riittävän tarkasti. Eri edustajat olivatkin yhtä mieltä siitä, että tulityöluvan myöntäjän roolia ja riskien arvioinnin tärkeyttä tulisi tulevaisuudessa korostaa koulutuksissa entisestään. Lisäksi vaihtoehtoisista työmenetelmistä olisi hyvä puhua nykyistä enemmän.
Sähkömuhvihitsauksessakin riski
Kokouksessa keskusteltiin myös erilaisista työmenetelmistä sekä niihin liittyvistä palovaaroista. Esimerkiksi sähkömuhvihitsaus, jossa muoviputkia liitetään toisiinsa sähkön avulla, on nähty usein palovaaraltaan pieneksi. Hitsauslaite ei synnytä näkyvää liekkiä tai kipinöitä, ja sen synnyttämä lämpötila ei ole yhtä korkea kuin joissain muissa työmenetelmissä.
Sähköhitsauslaite toimii niin, että sähköhitsausmuhvi asetetaan yhdistettävien muoviputkien päälle. Tämän jälkeen yhdistettävien putkien päät syötetään laitteen sisään. Sähköhitsauslaitteen muhvin sisällä on sisäänrakennettu metallinen vastuslanka. Hitsauslaitteen käynnistyessä lanka kuumenee ja sulattaa ympärillään olevan muovisen materiaalin eli putken päät yhteen. Työmenetelmä on koettu kohtuullisen turvalliseksi, jos valmistajan ohjeita noudatetaan tarkasti. On kuitenkin havaittu, ettei hitsauslaitteen käyttö ole missään nimessä palovaaratonta, ja sen käyttö pitäisi luokitella aina tulityöksi. Mahdolliset palovaarat tulisi olla myös käyttäjien tiedossa.

Palo voi syttyä sähköhitsauksen yhteydessä, mikäli muhviin syötetyt putket eivät ole suorassa tai jos ne on leikattu vinoon. Tässä tapauksessa muovi sulaa, valuu hitsauskoneeseen ja sytyttää palon. Palo voi syttyä myös silloin, jos hitsausaika- ja lämpötilatiedot ovat virheellisiä tai eri valmistajan putkia sekoittamalla, sillä putkien hitsausajat ja lämmönkestävyys voivat vaihdella keskenään.
Käytöstä voi aiheutua palo myös silloin, jos hitsauslaitteen ei anneta jäähtyä tarpeeksi pitkään. Lisäksi putkien päiden siistimisessä tulisi olla erityisen tarkka, sillä esimerkiksi käsisahalla tehty leikkaus voi jättää jälkeensä puruja. Nämä purut voivat syttyä erittäin helposti, jos niitä jää putken sisään. Muoviputkien sähköhitsauksen yhteydessä syntyneen palon havainnointi voi olla hyvin vaikeaa, sillä palo voi jäädä putken sisälle. Pohjoismaissa oltiin yksimielisiä siitä, että mahdollisista palovaaroista tulisi viestiä riittävästi, jotta vähemmänkin palovaaralliset työt voidaan toteuttaa riittävän turvallisesti.
Pohjoismainen yhteistyö jatkuu tulevan vuoden aikana eri maiden välisenä viestintänä ja tietojenvaihtona. Seuraava pohjoismainen tulityökokous järjestetään Norjassa vuonna 2025.
Teksti: Samu Jääskeläinen, SPEK
Kuvat: Brandskyddsföreningen
Artikkeli on julkaistu myös Pelastustiedossa 7/2024.
Lisää ajankohtaista asiaa tulitöistä seuraavassa numerossa.