Paloturvallisuus 3.8.2022

Yhtä suurta palo-osastoa – vasta hallin katkaisu kahtia kaivinkoneella esti tulipalon leviämisen

Palon leviäminen korkeaan halliosaan yritettiin estää, mutta lopulta palo pääsi leviämään myös siihen.

Palon leviäminen korkeaan halliosaan yritettiin estää, mutta lopulta palo pääsi leviämään myös siihen.

Toijala Worksin toimipiste Akaan Toijalassa tuhoutui pahoin tulipalossa tammikuussa 2022. Yritys valmistaa työkoneita ja niihin liittyviä teräsrakenteita, kuten runkoja ja puomistoja. Kohde oli rakennettu vaiheittain vuodesta 1962 lähtien. Alkuperäistä noin 1600 m2:n hallia oli laajennettu viitisentoista kertaa vuoteen 1985 asti. Vielä vuonna 2012 vanhimman osan vesikattoa oli korotettu.

Matala suojaustaso ja osastointi

”Rakennuksen kokonaispinta-ala oli noin 13000 m2 ja se oli käytännössä yhtä suurta palo-osastoa. Ainoastaan eräät, noin 100–150 m2:n kokoiset toimistotilat ja vastaavat oli palo-osastoitu erilleen korkeammista tuotanto- ja varastotiloista. Rakennuksen eri osissa oli käytetty erilaisia rakennusmateriaaleja kantavina rakenteina. Vanhoista rakennusluvista ei löytynyt kantavien rakenteiden palonkestoaikavaatimusta”, kuvailee johtava palotarkastaja Sami Lindfors Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Hän kertoi kohteen palontutkinnasta tulitöiden kurssinjohtajapäivillä Helsingissä.

Suojaustaso oli Lindforsin mukaan matala. Tavallisen alkusammutuskaluston lisäksi oli yksittäisiä paloilmaisimia, joista hälytys meni vartiointiliikkeelle. Kohteessa oli myös kameravalvonta ja vartiointiliikkeen asema.

Koko halli katkaistiin kahteen osaan kaivinkoneella tulipalon leviämisen estämiseksi. Palon kokonaisvahingot olivat noin 15 miljoonaa euroa. Rakennuksen katkaisulla säästettiin kymmenisen miljoonaa euroa.

Hallissa 1 oli ollut ullakolla sähkökaapelipalo marraskuussa 2021 ja työntekijä lähti nytkin sinne tarkistamaan tilannetta sähköjen sammuiltua. Tässä vaiheessa hän ei havainnut mitään poikkeavaa. Puolisen tuntia myöhemmin työntekijä sanoi havainneensa hallin 1 katossa reiän, joka hehkui punaisena/oranssina. Se erottui, koska sähköt oli jo katkaistu ja halli oli muuten pimeä. Tämän jälkeen kaikki työntekijät lähtivät opastamaan jo paikalle soitettua palokuntaa kohteeseen.

Kattopalo kehittyi nopeasti ja pakotti keskeyttämään rajoituslinjan teon katolla. Alueelle perustettiin kolme joukkuetta eri tehtäviin ja tiedustelussa hyödynnettiin tehokkaasti myös dronea. Illan ja alkuyön aikana palo levisi alkukohdastaan sekä lounaan että kaakon suuntaan sammutusyrityksistä huolimatta.

Syttymiskohta oli hitsaamon lähellä olevassa katossa. Korjatut sähkökaapelijatkot oli tarkastettu ensimmäisenä katolle menon yhteydessä. Saatavilla olevien tietojen mukaan ei ole mitään ilmeistä syytä epäillä ylikuormitusta sähkökaapelissa. Todennäköisimmäksi syttymissyyksi jäivät näin ollen tulityöt.

Lue koko juttu Pelastustiedon 4–5/2022 tulityösivuilta. Lisää asiaa tulitöistä seuraavassa numerossa, joka ilmestyy 31. elokuuta.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Pirkanmaan pelastuslaitos

Lue lisää