Vuoden paloturvallisuusviestijä-palkinnon luovuttivat Kimmo Kohvakka, Veljekset Kulmala Oy:n hallituksen puheenjohtaja Erik Nummelin, SPEKin viestintäpäällikkö Helena Grönstrand ja Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.
Jo sananlaskuista voi päätellä, miten Suomessa suhtaudutaan arjen turvallisuuteen.
”Rapatessa roiskuu, tekevälle sattuu… Asenne on, että se on ihan ok”, kuvailee turvallisuusasiantuntija Ira Pasi, joka valittiin Vuoden paloturvallisuusviestijäksi Finnish Security Awards -palkintogaalassa Finnsec-messuilla marraskuussa.
Pasi on työskennellyt vuodesta 2007 Kaakkois-Suomen pelastusalan liitossa turvallisuuskouluttajana. Hän kouluttaa ihmisiä turvallisuuteen työpaikkojen henkilöstöstä opiskelijoiden ja koululaisten kautta asuinkiinteistöjen turvallisuusvastaaviin.
Vuodesta 2002 turvallisuusasioiden parissa työskennellyt Pasi korostaa, että suomalaisten suurin kompastuskivi turvallisuusasioissa on asenne.
”Jos ei tunnista vaaraa, sitä ei voi hallita tai ehkäistä”, Pasi sanoo.
Suomalaisten asenteesta Pasilla riittää esimerkkejä. Esimerkiksi yleisen vaaramerkin soidessa suomalainen katsoo ensin, mitä muut ihmiset ympärillä tekevät.
”Pelottaako meitä se, että nolaamme itsemme jos toimimme? Eurooppalaiset eivät niin mieti, mitä muut ajattelevat.”
Erityisesti hän korostaa lasten merkitystä turvallisemman yhteiskunnan luomisessa. Kun lapset oppivat turvallisuusasiat, he osaavat ne aikuisenakin. Lisäksi he voivat opettaa aikuisia, kuten aikoinaan tapahtui, kun suomalaisia opetettiin kierrättämään jätteitä.
”Lapset oppivat koulussa kierrättämään, ja opettivat sen kotona aikuisille.”
Pasi korostaa, että arjen turvallisuusasiat niin kotona kuin työpaikalla eivät ole vaikeita. Viallisia sähkölaitteita ei pitäisi käyttää, jääkaapin takaa pitäisi imuroida muulloinkin kuin joulusiivouksen yhteydessä ja niin edelleen. Siksi kysymys onkin juuri asenteesta.
”Toivoisin, että jokainen osaisi tunnistaa vaarat.”
Teksti: Kaisu Puranen
Kuvat: Kimmo Kaisto