Ensihoito- ja pelastusaloilla työskentelevistä lähes jokainen on kohdannut eriasteista henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai niiden uhkaa työuransa aikana.
”Pelastusopiston tutkimushanke Pelastustoimen nollatoleranssi syrjinnälle ja häirinnälle – faktaa vai fiktiota? on havainnut systemaattisen tutkimustiedon puutetta”, sanoo projektipäällikkö Oliver Saal. Hankkeen käynnistyneessä kyselytutkimuksessa aukkoa paikataan tarkkaan kehitetyillä kysymyksillä.
Nollatoleranssi-tutkimushanke alkoi lokakuussa 2023, ja on pitkän valmistelevan työn jälkeen edennyt kyselytutkimuksen toteutukseen.
”En osaa tarkalleen sanoa, kuinka monta työtuntia olemme viettäneet kyselyn muodostamisessa. Liikutaan sadoissa tunneissa”, toteaa Saal.
Hankkeen kyselytutkimuksen vastausaika on 15.8.-15.9.2024.
Hankkeen alussa projektipäällikkö Saal sekä tutkimusassistentti Iida Silfverhuth ja tutkimusapulainen Konsta Huovinen kävivät läpi melkein kahdeksantuhatta tutkimusta pelastus- ja ensihoitoalan epäasiallisesta ja väkivaltaisesta kohtelusta, päätyen vajaaseen 70 julkaisuun. ”Tuloksista saatiin suurin osa kyselytutkimuksen kysymyksistä”, kertoo Saal.
”Kysely käytiin läpi asiantuntijatyöpajassa maaliskuussa. Sen lisäksi kehitysprosessiin on osallistunut tutkimusetiikan ammattilaisia, ulkopuolisia tutkijoita, sekä useat kollegat Pelastusopistolla. Vaikka meidän nimemme ovat tulevissa artikkeleissa, työn takana on kymmeniä, jos ei jopa kolminumeroinen määrä, taustatoimijoita.”
Kyselyyn toivotaan osallistumista koko pelastusalalta
Kyselytutkimus käsittelee epäasiallisen ja väkivaltaisen kohtelun kokemuksia ja vaikutuksia, mutta myös organisaatioiden toimenpiteitä, muita toimenpide-ehdotuksia sekä koulutusten toteuttamista työyhteisötasolla.
”Kysely kohdentuu niin operatiiviselle henkilöstölle kuin johtajille, asiantuntijoille, järjestöaktiiveille ja opiskelijoille. Vastattavaa löytyy myös heille, jotka eivät ole itse kohdanneet tai havainneet väkivaltaista tai epäasiallista kohtelua työssään tai opinnoissaan, Saal painottaa.
Ensimmäisiä tuloksia odotetaan jo syksyllä
Pilottina hanke on myös toteuttanut rekisteröidyn tutkimusraportin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston RR-keskuksen kanssa, jonka ensimmäinen osuus julkaistaan lähiaikoina JYX-julkaisuarkistossa.
”Ammattilaiset arvioivat rekisteröidyn raportin kahdessa osassa: ensin ennen tiedonkeruuta, sitten lopullinen käsikirjoitus. Prosessi varmistaa tutkimuksen tieteellisen tason jo suunnitteluvaiheessa, ja on tukenut hankkeen toteutusta huikeasti”, Saal kuvailee.
Nollatoleranssi-hankkeen kyselytuloksia julkaistaan syksyn ja talven mittaan esityksinä ja webinaareina, tutkimusjulkaisuissa sekä hankkeen lopussa julkaistavassa raportissa.
Voit osallistua kyselytutkimukseen tästä linkistä.