Tutkimus ja viestintä 31.7.2015

Kritiikkiä median uhkauutisoinnille

Paneelissa mukana olivat Anne Holmlund, Kalle Löövi, Atte Kaleva, Antti Palola sekä puhetta johtanut Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen.

Paneelissa mukana olivat Anne Holmlund, Kalle Löövi, Atte Kaleva, Antti Palola sekä puhetta johtanut Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen.

Länsi-Suomen pelastusharjoitusalue Porissa kiinnosti ihmisiä Suomi-Areena-viikolla 11. – 17. heinäkuuta. Harjoitusalueella käytiin kaksi paneelikeskustelua, ja Satakunnan sairaanhoitopiiri opetti elvytystä. Lisäksi Satakunnan pelastuslaitoksella oli rastit pyörähdysautolla ja alkusammutuksessa.

Poliisin pisteellä vierailijat saivat itse ottaa sormenjälkensä. Maanantaina oli lisäksi poliisikoiranäytös voimankäyttötilanteessa. Tiistaina alueella nähtiin pelastuslaitoksen liikenneonnettomuusnäytös, ja poliisit näyttivät, kuinka nopeus vaikuttaa jarrutusmatkaan. Maanantaina harjoitusalueella kävi tutustumassa 500 henkeä, tiistaina 400

Tiistaina paneelikeskustelussa käsiteltiin teemaa Suomi – Euroopan Turvallisin maa? Aamulehden päätoimittajan Jouko Jokisen johdolla keskustelivat Naisten valmiusliiton puheenjohtaja, entinen sisäministeri Anne Holmlund, jihadismitutkija Atte Kaleva, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Keskustelussa tuli esiin seikka, että nykyaikana median kautta tulee aikaisempaa herkemmin uutisia erilaisista uhkista ympäri maailmaa. Tämä todettiin toisaalta hyväksi asiaksi. Palola kuitenkin kritisoi tiedostusvälineitä ja painotti, että niiden pitäisi tuoda relevanttia ja oikeaa tietoa, mutta uhkakuvilla ei saisi herkutella ja mässäillä. Holmlund sanoi, että uutisissa tausta jää usein vähemmälle: ihmisten tulisi saada analysoitua tietoa, jotta turvattomuuden tunne vähenisi. Toimittajakunnassa pitäisi säilyä hyvä korkeatasoinen tavoitetila tehdä hyvää journalismia.

Palola näki ongelmana Suomessa nykyisen tilanteen, jossa naapureita ei tunneta, ja jos jotain tapahtuu niin siihen ei puututa. Suomessa tarvitaan kunkin alan korkeatasoisesti koulutettuja ammattilaisia, mutta myös kansalaisosaamista. Kaleva totesi että kouluissa opitaan, että on aina joku viranomainen, joka ottaa vastuun tilanteesta ettei minun tarvitse.

Teksti ja kuva: Arto Papunen

Lue lisää