Kyberseminaari käynnisti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston Keski-Suomen kunnille järjestämän Keski15-valmiusharjoituksen.
Kunnilla on vielä paljon tehtävää tietoturvallisuuden parantamisessa. Tämä ilmeni Jyväskylässä tiistaina pidetyssä kyberturvallisuus-seminaarissa.
”Kaikki tiedot eivät ole keskenään yhtä arvokkaita. Se tietoaineisto, joka on oikeasti salattavaa, on pidettävä salassa”, ohjeistaa tilaisuudessa puhunut Riku Kalinen suojelupoliisista.
Suomi on tietoyhteiskuntana riippuvainen tietoverkkojen ja -järjestelmien toiminnasta. Tietomurtoja tapahtuu joka päivä.
”Kiristys- ja haittaohjelmat ovat yleistyneet viime aikoina, ja niiden suhteen on syytä olla varovainen julkishallinnossa”, Kalinen sanoo.
Kyberseminaari käynnisti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston Keski-Suomen kunnille järjestämän Keski15-valmiusharjoituksen. Siinä kuvitteellisena tilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne ja siitä aiheutuvat verkkohyökkäykset.
”Valmiusharjoituksia järjestetään vuosittain kaikissa maakunnissa. Nyt käydään läpi kuntien kyberturvallisuusasioita. Harjoitusten taustalla on kansallinen kyberturvallisuusohjelma”, kertoo pelastustoimen ja varautumisen johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
Länsi- ja Sisä-Suomen alueella kyberharjoitukset alkoivat Pirkanmaalta viime vuonna. Wiikinkosken mukaan Keski-Suomen jälkeen vuorossa ovat ensi vuonna Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sekä Pohjanmaa.
”Harjoituksiin löytyy resursseja, mutta tätä työtä ei kuitenkaan kukaan viranomainen tee yksin vaan kaikki yhdessä. Näin saadaan jalkautettua kyberosaamista koko maahan.”
Keski15-harjoituksen suunnittelusta ja järjestelyistä vastaa aluehallintovirasto yhdessä pelastusopiston kanssa. Harjoituksen järjestelyjä tukevat lisäksi Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen ELY-keskus, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Sisä-Suomen poliisilaitos ja puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimisto.
”Pari päivää kestävässä harjoituksessa kerätään tietoa miten kunnat ovat varautuneet kyberuhkiin ja millaisiin solmukohtiin ne tarvitsevat tukea”, Wiikinkoski summaa.
Kunnille järjestetään harjoituksen palautetilaisuus 9. joulukuuta. Silloin harjoituksen aikana kerätty tieto esitellään kuntien, viranomaisten, elinkeinoelämän ja vapaaehtoisten toimijoiden varautumisen tarpeisiin. Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho on tyytyväinen ensimmäisen harjoituspäivän antiin.
”Esitelmissä tuli tietoturvan konkretia hyvin esille. Uhkakuvat tiedostetaan, eikä kunnassa kukaan muu pidä meistä huolta kuin me itse. Onneksi Suomesta löytyy tarvittaessa avuksi tietoturvan asiantuntijoita ja viranomaiset tekevät vahvaa yhteistyötä sillä saralla”, Ranta-aho toteaa.
Teksti ja kuvat: Mika Rinne