Palontutkintaa voidaan harjoitella Turussa sijaitsevalla Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen harjoitusalueella.
Suomen Palontutkijat ry on palontutkinnan parissa työskentelevien järjestö, jonka keskeisenä tavoitteena on jakaa tietoa. Yhdistys järjestää vuosittain koulutustilaisuuksia, joissa jäsenet kuulevat palontutkinnasta erilaisista näkökulmista.
Tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa viettäneessä yhdistyksessä on 145 jäsentä. He ovat muun muassa poliisin, pelastus-, vakuutus- ja sähköalan edustajia.
”Yhteistä kaikille jäsenillemme on se, että toimimme palopaikalla ja tutkimme tulipalojen juurisyitä, leviämistä ja vahinkoja”, kertoo yhdistyksen presidenttinä toimiva Mika Laiso.
Yhdistys on amerikkalaisen International Association of Arson Investigators (IAAI) jäsenjärjestö, ja siksi yhdistyksen puheenjohtajaa tituleerataan presidentiksi.
”Olemme itsenäinen, koulutuksellinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Tarkoituksemme on nimenomaan nostaa palontutkinnan tasoa ja antaa laadukasta koulutusta jäsenistöllemme”, Laiso kertoo.
Yhdistyksen jäsenet ovat päässeet harjoittelemaan osaamistaan myös Turussa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen harjoitusalueella, jossa on päästy rakenteita polttamalla kouluttamaan palontutkijoita.
”Yhdistys on syntynyt selkeästä tarpeesta ja olemme saaneet erinomaista palautetta järjestetyistä koulutuksistamme.”
Mika Laison on tausta poliisina, mutta työskentelee tällä hetkellä vakuutusetsivänä Vakuutusyhtiö Fenniassa ja vetää vakuutusyhtiön tutkintaryhmää.
Lisäarvoa koulutuksesta
Idea omasta yhdistyksestä perustuu nimenomaan eri toimijoiden tarpeeseen nostaa palontutkinnan ammattitaitoa.
”Koulutus tuo lisäarvoa. Jokaisen palontutkijan pitää perehtyä perusasioihin, mutta myös uudet ilmiöt, kuten sähköautot ja aurinkosähkö vaativat osaamista.”
Tärkeää on Laison mukaan ymmärtää myös palontutkintaan liittyvät oikeudelliset asiat.
”Oikeudenkäyntiprosessit ovat monille vieraita, mutta todistajana tai asiantuntijana toimimiseen pitää suhtautua normaalisti. Siksi olemme koulutustilaisuuksissa jakaneet tästäkin tietoa ja sillä tavalla pyrkineet madaltamaan siihen liittyvää kynnystä.”
Verkostoituminen on tärkeä osa yhdistystoimintaa ja samalla voi vaihtaa ajatuksia eri ammattialojen edustajien kanssa, jotka myös tekevät palontutkintaa.
Mika Laiso toivottaa uudet jäsenet tervetulleeksi yhdistykseen. Jäsenmaksukaan ei ole suuren suuri, sillä 30 eurolla saa laadukasta tietoa palontutkinnasta ja tutustuu muihin samaa työtä eri ammattialoilla tekeviin ihmisiin.
Mika Laiso sanoo, että poliisin hoitama palontutkinnan taso vaihtelee alueittain. Ääripäät liikkuvat Helsingin pelastuslaitoksen omasta palojaoksesta, pohjoisimpien piirien järjestäytymättömämpään toimintaan, jossa palontutkina on kiinni enemmänkin yksittäisistä toimijoista.
”Poliisin palontutkinnassa tekninen osaaminen on korkeatasoista, mutta taktinen puoli jää vajaaksi. Osaamista tarvittaisiin siihen, että kyetään muu todistusaineisto kytkemään teknisestä tutkinnasta saataviin tietoihin. Pelastuslaitoksissa palontutkinta on kehittynyt parempaan suuntaan. Myös vakuutusalalla on satsattu palontutkintaan, tosin siellä taloudelliset seikat ovat myös taustalla”, Mika Laiso sanoo.
Jatkuvaa oppimista
Varsinais-Suomessa palopäällikkönä työskentelevä Pasi Paloluoma oli perustamassa yhdistystä ja on vihkiytynyt palontutkinaan pelastustoimessa.
”Yhdistys on otettu hyvin vastaan, mutta toki uusiakin jäseniä saisi tulla mukaan.”
Erityisesti hän toivoo poliiseja runsaslukuisemmin mukaan toimintaan.
Yhdistyksen tärkein anti on hänen mielestään tiedon jakaminen. Jäsenyys on hyvä keino parantaa omaa ammattitaitoaan.
”Palontutkijalle jatkuvan oppimisen polku on välttämätöntä eikä koskaan voi sanoa olevansa valmis. Yhdistyksessä saa uutta tietoa palontutkinnasta ja jäsenistö pääsee myös vaikuttamaan koulutustarjontaan.”
Eikä verkostoitumistakaan voi olla liikaa korostamatta. Paloluoma kertoo tutustuneensa moniin alalla toimiviin ihmisiin ja kuullut muiden näkemyksiä ja ammattiosaamista.
”Palontutkinta on moniosaamista. Siksi eri taustan omaavien henkilöiden kanssa hienoa vaihtaa ajatuksia ja päästä vapaammin pureskelemaan palontutkinnan problematiikkaa.”
Lisää tietoa täältä.
Teksti: Esa Aalto Kuva: Mika Laiso