Tutkimus ja viestintä 4.12.2017

Paloturvallisuuspäivät: harjoitus edelsi tositilannetta

Toden ja kiireen tuntu ovat usein keskeisiä elementtejä suuronnettomuusharjoituksissa, joita tilanne-, kriisi- ja valmiusjohtamiseen keskittynyt yritys Insta Trust järjestää.

Sellainen oli kysymyksessä myös marraskuussa 2016, kun simuloitu suuronnettomuusharjoitus järjestettiin Porissa Huntsmanin pigmenttitehtaalla.

Vain paria kuukautta myöhemmin tehtaalla jouduttiin tositilanteeseen, kun siellä paloi oikeasti. Tammikuun viimeisenä päivänä syttynyttä tulipaloa sammutti kahden vuorokauden ajan yhteensä 200 palomiestä, ja siitä koitui tehtaalle kymmenien miljoonien vahingot. Henkilövahinkoja ei tullut, ja tehtaan henkilökunta osasi toimia oikein tilanteessa.

Harjoituksissa keskeinen tavoite onkin luoda paineistettu tilanne.

”Osallistujat joutuvat testaamaan omaa osaamistaan, laittamaan itsensä lujille, heittäytymään tilanteeseen, joka mahdollistaa sitten hyvän oppimisen. He näkevät oikeasti, kuinka itseltä, tiimiltä ja koko organisaatiolta sujuisi homma”, kertoo Insta Trustin asiakkuus- ja kehitysjohtaja Martti Setälä.

Yritys on keskittynyt erityisesti kriisijohtamisen ja -viestinnän sekä valmiusjohtamisen harjoituksiin monenlaisissa organisaatioissa pankeista tehtaisiin, teollisuuspuistoihin, oppilaitoksiin ja sairaanhoitopiireihin.

Monille tahoille harjoittelu on lakisääteinen velvollisuus. Yrityksen pääasiallisia kohderyhmiä ovat viranomaiset, joille valmius- ja turvallisuusasiat ovat olennaisia, sekä suuret, turvallisuuskriittiset yritykset.

”Toimimme kumppanina, voimme tehdä yksittäisiä harjoituksia tai tukea harjoitustoiminnan kehittämistä yleisellä tasolla. Meillä on myös harjoituksia tehostavia työkaluja kuten Trasim-harjoitussimulaattori”, Setälä kertoo.

Harjoitusten jälkeen yrityksen pitäisi olla tositilanteessa paremmin varautunut ja valmistautunut valmiusjohtamiseen ja viestintään. Perustoimintamallien ja ohjeistuksien pitäisi olla tuoreessa muistissa.

”Lähtien siitä, että henkilö tietää, koska ja miten käytetään hälytysjärjestelmää, että saa porukan kuulolle, mihin järjestäytyä, kehen olla yhteydessä ja niin edelleen.”

Kuinka harjoittelu vaikutti Huntsmanin henkilökunnan toimintaan tositilanteessa? Sen kuulet Paloturvallisuuspäivillä torstaina 14. joulukuuta kello 10.45.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK järjestää Paloturvallisuuspäivät 2017 Silja Symphonylla 13.-15. joulukuuta. Yhteistyökumppaneita ovat Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Paloinsinööriyhdistys ry, Vakuutusalan tekniset tarkastajat ry, Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry, Finnsecurity ry, Elinkeinoelämän Keskusliitto sekä Työturvallisuuskeskus.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Rajavartiolaitos 

Ilmoittaudu täällä. 

Lue lisää