Atte Virolainen opiskelee nykyisin Pietarin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Entinen palomies-ensihoitaja, nykyinen lääketieteen opiskelija Atte Virolainen uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi tekee kuten hän: viihtyy palokunnassa hetken, mutta sitten hakeutuu muualle. Palokunnista tulee lähinnä nuorten miesten läpikulkupaikkoja.
”Sinne tulee nuoria kavereita, jotka ovat hyvässä kunnossa ja joilla pää pelaa. Sitten he ovat muutaman vuoden pelastuspuolella, ja lähtevät muihin hommiin.”
Tämä johtuu alan monista epäkohdista, kuten huonosta palkasta, olemattomista ylenemismahdollisuuksista ja kiristyneestä työtilanteesta.
”Jos on palomiehen tutkinto, niin sitten sammutellaan tulipaloja ja ajetaan ambulanssilla. Ja horisontaalinen urakehitys, no joo. Voi mennä nostolavaan tai alkaa pelastussukeltajaksi, muttei niitäkään vaihtoehtoja ihan hirveästi ole.”
Virolainen kuului Suomen Palomiesliitto SPAL:iin monta vuotta.
”Palomiehiä on toki hirveän vähän, eikä 3500 ihmisen ammattiliitto kiinnosta ketään. Lääkäreitä on huomattavasti enemmän, kymmeniä tuhansia, mutta he ovat osanneet edunvalvontansa, eivätkä riitele keskenään.”
Virolainen tähdentää, että palomiehet ovat keskenään hyvin sopuisaa porukkaa, mutta vuosikymmenten takaiset lakot ovat jättäneet jälkensä ay-toimintaan.
”Jos työntekijät kyräilevät keskenään, ainoa joka hyötyy tilanteesta, on työnantaja.”
Lue koko henkilöhaastattelu Pelastustiedosta 8, joka ilmestyy 9. marraskuuta!
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Rahul Hari