Jukka-Pekka Vuorinen miettii aina, miten asiat voisi tehdä paremmin. Hän toivoo koulutukselle jatkoelämää. "Olisi hyvä luoda esimerkiksi tuotekehitystiimi, joka voisi olla tukena, tutoreina tuleville ja jatkaa tuotekehitystyötä."
Tulevaisuuden pelastajat -koulutus tarjoaa erikoisammattitutkinnon noin vuoden pituisessa
koulutuksessa. Palomies Jukka-Pekka Vuorinen Helsingin pelastuslaitokselta löysi
mielenkiintoisen tuotekehityskohteen kalastajien käyttämästä Garminin kaikuanturista.
Jukka-Pekka Vuorinen, 47, valmistui pelastuskoulusta vuonna 2003. Vuodesta 2014 asti hän on työskennellyt Erottajan pelastusasemalla, jossa on myös sukellustoimintaa.
”Olen työskennellyt myös merivartijana pari vuotta ja Erottajan venetoiminta kiinnosti. Olin höökin kuskina, kun Kauppatorilla auto ajoi satama-altaaseen reilut pari vuotta sitten. Autoa oli vaikea löytää ja siitä syntyi idea ”nähdä veden alla” jo ennen tätä koulutusohjelmaa. Mietin, olisiko tarjolla sopivaa tekniikkaa. Löysin netistä ja keskustelupalstoilta tietoa kaikuanturista, joka kuvaa eteenpäin ja käytännössä livekuvaa.”
Kaikuanturi pitää suunnata käsin ja se antaa kuvaa 135 asteen laajuudessa, ylhäältä päin kuvakulma on 20 astetta.
”Jos nähdään ”maali” tässä 20 asteen keilassa, se näkyy näytöllä yleensä jonkinlaisena hahmona pohjassa. Saamme suunnan ja etäisyyden kaksiulotteisena. Voimme näin uittaa sukeltajaa kohteeseen reaaliajassa, kun näemme sekä kohteen että sukeltajan”, Vuorinen kuvailee.
Kun näkyvyys on käytännössä nolla, kaikuanturilla voidaan haravoida pohjaa 25 metrin etäisyydellä.
”Kyse on toki kalastuslaitteesta, jota ei ole tehty viranomaiskäyttöön. Se on ollut meillä koekäytössä ja tulee operatiiviseen käyttöön Erottajan uuteen höökiin sukeltajien yksikköön. Siitä on tekeillä myös palopäällystön opinnäytetyö. Testeissä harjoitusnukke on löytynyt satama-allasta vastaavissa olosuhteissa usein sekunneissa, ja viimeistään kahdessa minuutissa on oltu nukessa kiinni. Perinteisillä menetelmillä tähän kuluu yleensä 5–10-kertainen aika.”
Vuorinen sanoo, että mitään uutta ei ole keksitty, mutta olemassa olevaa tekniikkaa sovelletaan uudella tavalla. Alalla yritetään usein keksiä pyörää uudelleen.
Vuorinen haki koulutusohjelmaan, kun laitoksella tiedotettiin asiasta.
”Halusin kehittää itseäni ja sivutyöni kautta olen tehnyt joitain tuotekehitysprojekteja. Kehitystyö kiinnostaa ja tästä saa lisäsisältöä työhön. Olen aina ollut sillä tavalla vastarannan kiiski, että eikö tämän asian voisi tehdä jotenkin paremmin. Toimimattomia työkaluja on paljon. Miksi jättää asiat jupinoineen kahvipöytäkeskusteluihin?”, Vuorinen kysyy.
Vuorinen suosittelee Tulevaisuuden pelastajat -koulutusohjelmaa kenelle tahansa, kaikessa työssä on kehittämistä.
”Tämä on antanut kivan piristysruiskeen ja vaihtelua työhön. On kiva tulla aamulla töihin ja katsoa asioita vähän toisella kulmalla.”
Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto
Lue koko juttu Pelastustiedosta 8/2023