Työturvallisuus 18.12.2019

Uusi älyvaate seuraa pelastajan lämpökuormitusta reaaliajassa

Pelastustoimen hälytystehtävissä työskentelyolosuhteet ovat usein äärimmäisen kuormittavia.

Pelastustoimen hälytystehtävissä työskentelyolosuhteet ovat usein äärimmäisen kuormittavia.

Tutkijat ja yritykset kehittivät palomiehille puettavan teknologiaratkaisun, jolla voidaan seurata lämpökuormitusta reaaliajassa – ja parantaa näin työturvallisuutta haasteellisissa lämpöolosuhteissa.

 Esimerkiksi palo- ja pelastustoimen hälytystehtävissä sekä kaivoksissa ja rakennustyömailla työskentelyolosuhteet ovat usein äärimmäisen kuormittavia. Koska fyysisesti raskaat tehtävät kuumissa olosuhteissa ja asianmukaisessa suojavarustuksessa aiheuttavat usein voimakasta lämpökuormitusta, sitä olisi hyvä pystyä arvioimaan reaaliaikaisesti erilaisten työtehtävien aikana.

Business Finlandin, 10 kotimaisen yrityksen ja tutkimusorganisaation rahoittamassa Smart Clothing 2.0 hankekokonaisuudessa on kehitetty VTT:n ja yritysten yhteistyöllä uusi menetelmä, jolla voidaan arvioida lämpökuormituksen (Physiological Strain Index) kehittymistä reaaliajassa.

”Tätä uutta menetelmää on testattu Työterveyslaitoksella Oulussa ja Pelastusopistolla Kuopiossa, ja ensimmäisten testien perusteella se vaikuttaa hyvin lupaavalta käytettäväksi sekä pelastustehtävien johtamisen apuvälineenä että palomiesten työturvallisuuden parantamisessa”, johtava tutkija Pekka Tuomaala VTT:lta kertoo.

Älyvaatemarkkinoilta löytyy jo tällä hetkellä erilaisia lämmityselementtejä sisältäviä ratkaisuja, mutta niissä kaikissa vaatteen lämmityksen säätö toteutetaan manuaalisesti. Käyttäjien lämpöviihtyvyyden parantamiseksi Smart Clothing 2.0 tutkimushankkeessa kehitettiin myös uusi säätökonsepti, joka säätää lämmitystä autonomisesti – käyttäjän yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tässä autonomisessa säädössä huomioidaan ympäristön lämpöolosuhteet sekä käyttäjän yksilöllinen lämmöntuotto eli yksilöllinen kehon koostumus ja kulloinenkin aktiivisuustaso.

Hankkeeseen osallistujien tavoite on, että älyvaatteiden tuomat edut saadaan markkinoille ja hyödyttämään käyttäjiä.

Teksti: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää