Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 9/2019.
”Tällä hetkellä käytämme aina raskasta palopukua, vaikka useimmat tehtävät eivät edellytä sen suojausominaisuuksia. Haagin pelastuslaitos ehdotti, että kehittäisimme uudenlaisen palokuntapuvun, jota voi käyttää vähäriskisissä tehtävissä”, projektipäällikkö Arjan Stam Hollannin pelastusopistosta kertoo.
Aluksi käytiin lävitse kaikki palokuntien tehtävät ja arvioitiin niissä tarvittavat suojaustasot. Arvion perusteella määriteltiin ne vähäriskiset tehtävät, joissa voidaan käyttää uutta palokuntapukua silloin, kun ilman lämpötila on vähintään 15 °C.
”Näitä ovat elvytys, hissiin jääneen pelastaminen, vesivahinko, sairaankuljetus, eläinpelastus, logistiikka ja tukitoiminta sekä työskentely kadulla. Tietenkin voidaan kuvitella tilanteita, joissa palopuvun käyttö näissä tehtävissä on perusteltua. Pelastustoiminnan johtaja valitsee, mitä vaatetusta käytetään. Kuitenkin kaikissa sammutustehtävissä on työhygienian vuoksi käytettävä palopukua”, Stam selittää.
Palokunnat voivat laatia omat ohjeensa vähäriskisille tehtäville. ”Tämä riippuu hätäilmoituksesta ja lähtöjen tiheydestä. Jos on odotettavissa, että palokunta joutuu vähäriskisen tehtävän jälkeen lähtemään seuraavaan, voidaan joko pukeutua palopukuihin tai ottaa ne mukaan. Tämä koskee myös tilanteita, jotka saattavat osoittautua vaarallisemmiksi kuin mitä hätäilmoituksesta voi päätellä.”
Uusi palokuntapuku koostuu seuraavista osista: housut, pitkä- tai lyhythihainen poolopaita, softshell-pusero, aluspaita, päähine, vyö, sukat ja kengät. Koska puvulla on mallisuoja, sitä saa valmistaa vain palokunnan tilauksesta.
”Projektiryhmä valitsee suoritetun riskianalyysin perusteella työturvallisuuden kannalta sopivimmat kankaat. Sen jälkeen puku tulee koekäyttöön palokunnissa. Yksityiskohtia, kuten kuosia ja taskujen lukumäärää, voidaan vielä tarkistaa. Joka tapauksessa puvun tulee sopia sekä miehille että naisille. Puvun toimitukset alkavat kesäkuussa 2020 ja siirtymäaika on viisi vuotta.”
Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 9/2019
Käännös: Risto Lautkaski