Rakennusneuvos Pekka Rajajärvi toimii asiantuntijana tilaisuuksissa.
Suomen Palopäällystöliitto järjestää kahdeksan pelastus- ja rakennusalalle suunnattua väestönsuojien rakentamista koskevaa ajankohtaistilaisuutta, joissa asiantuntijana toimii rakennusneuvos Pekka Rajajärvi. Tilaisuuksissa tarkastellaan uusien suojien rakentamista koskevien määräysten ohella myös vanhojen suojien saneerausta ja ylläpitämistä.
Suomalaisen arvomaailman pohjalta on yli viiden vuosikymmenen ajan pyritty suojelemaan tasapuolisesti kansalaisia rakentamalla väestönsuojia kaikkialle maahan. Periaatteena on ollut, että väestösuojia rakennetaan niin kauan kuin puolustusvoimat varautuu puolustamaan maata.
Väestösuojelupalvelua on kuitenkin kehitettävä osana tavanomaista rakentamista. Väestönsuojat on integroitava entistä paremmin muuhun rakentamiseen, jolloin niitä voidaan hyödyntää tehokkaasti normaaliaikoina. Myös suojatilojen rakentamisen aiheuttamat kustannukset ovat puhuttaneet eri osapuolia vuosien saatossa.
Sipilän 2015 hallitusohjelman asuntopolitiikkaa koskeviin toimiin on kirjattu, että kärkihankkeena käynnistetään valtion ja kuntien rakentamisen normitalkoot muiden kustannusten ja byrokratian keventämiseksi, esimerkiksi väestönsuojien ja pysäköintipaikkojen rakentamisen osalta.
Tämän perusteella sisäministeriö asetti helmikuussa 2016 lakihankkeen väestönsuojarakentamista koskevien säännöksien tarkistamiseksi.
Pekka Rajajärven kokoama ja kustantama teos Väestönsuojien rakentamisen historia ja käsikirja 1927–2016 kertoo suomalaisen väestönsuojelurakentamisen tarinan aikojen alusta tähän päivään saakka. Teos on yhtä aikaa katsaus väestönsuojarakentamisen historiaan sekä ajantasainen tietolähde väestönsuojelurakentamisen ohjeisiin ja määräyksiin. Kirjassa käsitellään myös alan lainsäädännön eri vaiheet alkaen talvisotaa edeltävistä valmisteluista jatkuen aina nykyisen Sipilän hallituksen aikeisiin vähentää väestönsuojien rakentamista.
Kirjassa on esitetty taulukkomuodossa väestönsuojien teknilliset vaatimukset eri aikoina. Teoksessa paneudutaan myös elementtirakenteisen väestönsuojan kehitystyöhön. Kirjassa on yli 300 valokuvaa, noin 150 taulukkoa tai kaaviota sekä 250 asiakirjaa tai kopiota eri lähteistä. Kirjan liitteeksi tulee muistitikku, johon on kerätty sähköisessä muodossa koko lainsäädäntö, vanhat oppaat sekä vanhat RT- kortit – yhteensä 350 dokumenttia.
Lähde: Suomen Palopäällystöliitto
Kuva: Esa Aalto