esimerkki 31.10.2014

Vastuullisuus ja esimerkin voima

Nuori ei käytä turvavyötä autossa – miksi?

Nuori ei käytä pyöräilykypärää – miksi?

Nuori ajaa viritetyllä mopolla – miksi?

Nuori ajaa autolla ylinopeutta – miksi?
Tässä on vain muutama esimerkki pohdittavaksi. Voisiko vika olla meissä itsessämme, nuorten vanhemmissa? Edes osittain? Jos isä tai äiti ei käytä turvavyötä, miksi sitten nuoren pitäisi käyttää?

Tuleeko edes mieleen kuinka onnettomuudessa voi käydä, jos emme käytä turvavyötä? Autojen turvavyöt ja turvatyynyt on tarkoitettu toimimaan yhdessä. Turvavyötä käyttämätön matkustaja voi loukkaantua kolaritilanteessa vakavasti turvatyynyn lauetessa. Ensin matkustaja retkahtaa eteenpäin ja sitten turvatyyny paiskaa hänet takaisin selkänojaa vasten.

100 km/h nopeudella 75 kg painoisen kaverin massa aiheuttaa yli 10 000 kg:n voiman törmäystilanteessa!

4 Tuulilasi

Kuva: Turvatyyny rikkoo usein tuulilasin.

Perhe on lähdössä pyöräilemään. Nuorille käsketään laittamaan pyöräilykypärät päähän mutta vanhemmat eivät laita – mitä tämä kertoo nuorille…

Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä 73 prosentilla. Pää- ja aivovammojen riski pienenee eri tutkimusten perusteella 63-88 prosentilla. Tutkijalautakuntien vuonna 2011 tutkimista kuolemaan johtaneissa pyöräilyonnettomuuksissa kuolleista 18 pyöräilijästä 13 ei ollut kypärää. Kypärää käyttämällä heistä neljä olisi eri todennäköisyyksillä voinut pelastua. (Liikenneturva.fi)

Mopoikäiset virittelevät mopojaan. Mikäs sen mukavampaa kuin se, että pääsee kovempaa. Mutta mistä nuoret saavat rahat näihin, vanhemmiltako? Tilataan osat vaikkapa netistä, yhdessä vanhempien kanssa, vanhempien luottokortilla. Tässäkö on vastuullisuutemme? Parhaimmassa (=pahimmassa) tapauksessa menemme virittämään mopoa yhdessä nuorten kanssa. Tätäkö me haluamme? Moposta tulee turvaton ja laiton kapistus!Sallimmeko me omien lasten ajaa laittomilla menopeleillä?

4 Turvallinen auto

Kaikki ajoneuvot eivät ole yhtä turvallisia :)

Muistan yhden esimerkin omasta lapsuudestani. Olimme perheen kanssa autolla liikkeellä. Nopeusrajoitus oli 100 km/h. Huomautin isälle kun hän ajoi 102 km/h. Nopeus pudotettiin mittarin näyttämään 100 km/h. Auton todellista nopeutta en tietenkään voinut tietää eikä minulla ollut mitään käsitystä vaikkapa mittarivirheistä tai toleransseista. Mutta kun tien vieressä oli nopeusrajoitus 100 km/h, pidin sitä ainoana oikeana ratkaisuna. Entäs jos isä aina olisikin ajanut reilua ylinopeutta ja kertonut että näin voi tehdä? Mikä olisi silloin ollut esimerkin voima?  Loppuiäkseni?

Jaa artikkeli

Lue lisää