Ensihoito 10.11.2014

» Kodin ensiapuvarustus kuntoon

Milloin viimeksi olet tarkastanut kodin ensiapuvälineistöä? Lääkekaappiin olisi syytä kurkata ainakin pari kertaa vuodessa, jotta sisältö pysyisi käyttökuntoisena. Mitä sieltä sitten pitäisi löytyä? Tein sulle pienen tsekkauslistan, jotta voisit helposti tarkastaa omasi. Listassa on niitä tarvikkeita mitä meiltä löytyy ja mitä aion hankkia, kun tässä blogia kirjoittaessa tuli omatkin laatikot käytyä läpi ja puutteita havaittua. Meillä ei ole kotona perinteistä peltistä lääkekaappia, vaan kaksi kannellista muovilaatikkoa, toisessa sidostarvikkeet, toisessa lääkkeet. Muistathan, että vanhentuneet lääkkeet kuuluu viedä apteekkiin, ei roskikseen!

Lääketarvikkeet

Kipu- ja kuumelääkkeitä kaikenikäisille perheenjäsenille
Lääkettä äkilliseen rajuun ripuliin
Lääkejuomajauhetta äkilliseen oksennustautiin
Yskänlääkettä
Lääkehiiltä
Ummetuslääkettä
Haavanpuhdistusainetta
Allergialääkettä
Voidetta pienten haavojen/palovammojen yms. hoitoon

Lääkekaapin sisältöä

Sidostarvikkeita ja muita

Sideharsorullia
Taitoksia
Tukiside
Teippiä
Laastareita ja rakkolaastareita
Sidostarvikkeita pienten palovammojen hoitoon
Kylmäpussi
Kuumemittari
Punkkipinsetit
Sakset

Tietenkin lääkevarastossa on hyvä pitää reseptilääkkeistä (esim. verenpainelääke) ”pahan päivän varastoa”, jotta määrätyt päivittäin otettavat lääkkeet on mahdollista ottaa. Apteekin väki auttaa varmasti oikeiden tuotteiden löytymiseksi, kysy rohkeasti apua! Meillä on lisäksi pakastimessa jyvillä täytetty ommeltu pussi, ”pipipussi”. Mainio apu pienten ja isojen kolhuihin! (Vink! Ompelutaitoiselle joululahjaidea!)

Ensiapuvälineiden lähelle on hyvä sijoittaa hätänumero 112 ja Myrkytystietokeskuksen numero 09 471 977. Myös joitain ensiapuohjeita voi printata, vaikkapa Suomen Punaisen Ristin nettisivuilta. Hätänumeroon soittamista voi opettaa myös lapsille. Kannattaa kertoa, että jos äiti tai isi ”ei herää” tai tulee tosi kipeäksi, lapsella on lupa soittaa 112:een kännykällä. Ainakin meidän 5-vuotias viuhuttaa älynäppäimiä siihen malliin, että hätäpuhelun soitto onnistuisi. Olen silti ensisijaisesti opettanut, että naapurin aikuisia voi hakea apuun.

Mikään valmis ensiaputuote ei silti korvaa luovuutta ja mielikuvitusta. Isompiin haavoihin voi hyvin käyttää pyyheliinoja ja lakanoita, kolmioliinan saa huivista ja kylmäpussin pakastevihannespussista. Tilapäisvälineet kunniaan! :)

Ei muuta kuin lääkekaappitarkastukselle, mars! :) Iloista talven odotusta!

t. Johanna

 

 

Jaa artikkeli

Lue lisää