Auvo Koskialho 5.12.2014

» Itsenäisyyttä

Suomi täyttää 97 vuotta. Itsenäisen Suomen rakentaminen on vaatinut 1900-luvun alun aktivisteilta rohkeutta, päättäväisyyttä, mutta myös valitettavasti raakuutta. Periaatteessa samaa koetaan tällä hetkellä mm. Ukrainassa. Kaikki osapuolet ovat oikeassa, omasta mielestään. Pyrkimyksiä tahdittavat halu päättää omista asioista. Toisten mielestä vastapuolen pyrkimykset ja toimet eivät ole oikeutettuja. Historioitsijoiden laskujen mukaan tällä hetkellä maailmassa on rauhallista.Uhreja on vain joitakin. vietnam

Muinoin sodat, kapinat ja muut rettelöinnit olivat ns. paikallisia, koska tiedonkulku oli hidasta. Pahimmissa kahinoissa uhreja tuli miljoonia. Nyt koko maapallon väki saa tietää reaaliajassa kaiken, ja vähän enemmänkin. Uutiskuvat eivät aina ole lasten katseltavaa.

Suomessa saamme elellä melko rauhassa. Kun Pyhärannassa maajussi kippaa santakuorman pyörätielle, siitä syntyy hemmentinmoinen haloo. Tai kun kuumeisena istut terkkarin odotustiloissa kolme tuntia, niin koko terveydenhuolto on aivan keturallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä asiat ovat kohdillaan. Kunkin osalle sattuvat harmistukset lienevät ansainneet purnauksensa, mutta toivottavasti osaamme asettaa ne omaan arvoonsa.

piispaTätä kirjoitettaessa Talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 75 vuotta. Onhan tunnettua, että Teuvalla ja muuallakin Pohonjanmaalla innokkaimpia sai köyttää puuhun kiinni hillitsemään lähtemistä idän suuntaan. Jos samanmoisen innostuksen saisi valjastettua tämän päivän hädässäelävien auttamiseksi, maailma saattaisi olla parempi paikka elää.

Suomessa, kuten niin monessa muussakin valtiossa, palotoimi mielletään usein ns. puolisotilaalliseksi organisaatioksi. Vanhat ammattinimikkeet kuvastavat tätä. Oli kersantteja, korpraaleja ja palosotilaita. Ulkomailla firefighteria ja bomberoja. Sotilaallisuus ilmenee myös operatiivisissa tehtävissä, joissa jokaiselle työntekijälle on ennakkoon määrätyt ja harjoitellut tehtävät. Käskyttäminen on luonnollista ja hyväksyttyä tehtävien onnistumiseksi. Tulipalojen sammuttaminen on tavallaan omaa sotaa tulta vastaan.  Ns. rauhanaika, eli asemapalvelu on sitten nykyaikaisen työpaikkaelämisen kaltaista, jossa työntekijät itse osaavat hoitaa hommansa ilman sen suurempia äkseerauksia.On tietenkin vielä niitä johtajia, jotka haluavat oman komentopolkunsa varrelle aseteltavan nupukivet nätisti.

kynttilätSuomen itsenäisyyttä juhlitaan viikonloppuna. Toivottavasti juhlijat malttavat jättää rähinät sikseen ja keskittyvät nauttimaan arvokkaasti, iloisesti, hillitysti, kunnioittavasti, ansaitusti ja onnellisuutta tuntien omasta isänmaan rauhasta.

 

Auvo Koskialho

Jaa artikkeli

Lue lisää