Ensihoito 22.12.2014

» Possua, kossua ja joulurauhaa

Aika moni suomalainen viettää joulunsa töissä. Aika moni heistä ei kuitenkaan ihan sellaisessa kutsumusammatissa ole, että välttämättä haluaisi viettää juhlapyhät työmaalla, vaan olisi mieluummin kotona perheen, sukulaisten tai ystävien kanssa tai ehkä ihan itsekseen. Se on se kliseisen tuttu ammatinvalintakysymys. Monessa työpaikassa yritetään kuitenkin luoda juhlapyhinä vähän tunnelmaa työmaalle. Palokunnassa juhlapyhät ovat leppoista aikaa eikä silloin vedetä koulutuksia tai puunata kalustovarastoa. Jouluna esimerkiksi syödään yhdessä jouluruokia. Yhdessäolon tarve korostuu töissäkin silloin, samassa veneessä olevista työkavereista saa voimaa ja seuraa.

kynttilätTöitäkin yleensä jouluisin joudutaan tekemään. Välttääksesi palomiesten tai ensihoitajien vierailut kotonasi joulun aikaan, kannattaa turvallisuuden osalta palauttaa mieliin muutama asia. Ulkotulia ei laiteta liian lähelle rakennusta, niitä ei polteta parvekkeella tai lyhtyjä ei jätetä terassille yöksi palamaan, kun mennään nukkumaan. Näitä tapauksia on Satakunnassakin ollut melkein joka joulu, kun ulkotulet ovat päässet leviämään rakennuksiin. Vaikka uhreja ei tulisikaan, niin ei silti varmaan ole mukavaa jouluyönä herätä palovaroittimien ulinaan ja lähteä yöpaitasillaan evakkoon sukulaisten luokse. Myös sisällä poltettavia kynttilöitä pitää aina valvoa. Kynttilöiden sijoitus, palamaton alusta, turvallinen väli kynttilöille ja niiden sammuttaminen aina huoneesta poistuttaessa ovat perusjuttuja, jotka pitää muistaa. LED-tuikuista voi nauttia ilman palovaaraa, kunhan ei yritä sytyttää niitä palamaan.

584_3567Keittiössä huseerataan paljon joulun aikaan ja uuni sekä hella ovat kuumana useita tunteja. Muistetaan siis pitää hellan ympäristö tyhjänä kaikesta tavarasta. Uunin ja liesituulettimen suodattimen puhdistus kannattaa hoitaa säännöllisesti, koska suodattimeen kertynyt rasva aiheuttaa palovaaran. Sammutuspeite ja muita alkusammutusvälineitä on hyvä pitää saatavilla kynttilöitä polttaessa ja jouluruokia laittaessa.

Ensihoitajat saavat varmasti eniten hälytyksiä tänä(kin) jouluna sosiaalisten syiden ja alkoholin takia. Valitettavasti monessa perheessä ainoastaan joulukuusi ei juo reippaasti. Viikonloppu joulupyhien jälkeen mahdollistaa monelle pitkän kostean vapaan. Myös yksinäisyys korostuu usein erityisesti jouluna. Onneksi hyväntekeväisyys on nyt muodikasta. On paljon erilaisia avustusryhmiä, annetaan lahjoja ja lahjoituksia hyväntekeväisyyteen eri tahoille. Kyseessä on hieno trendi. Joskus voi kuitenkin se lähimmäinen, oma isovanhempi tai yksinäinen naapuri jäädä huomiotta, vaikka on muuten muistettu vähäosaisia. Mikäli naapurissa on yksinäinen ihminen, voisitko pyytää hänet joulukahville tai käydä kylässä viemässä joulutervehdyksen? Pienikin huomaavaisuus voi pelastaa yksinäisen ihmisen koko joulun.

Kun tässä on nyt paasattu ja varoiteltu, niin yritetään kehuakin vähän. Valtaosa väestöstä kuitenkin muistaa juhliessa turvallisuuden ja vahinkoja voi tietysti sattua kenelle tahansa. Niiden takia me olemme täällä ja valmiina auttamaan. Toivomuksenamme on, että maassa olisi rauha ja kaikilla hyvä tahto eikä pelastuslaitoksen väen tarvitsisi tulla kylään kesken joulun vieton minkään syyn takia.

Joulurauhaa ja rakkautta toivotellen
Jenni

Jaa artikkeli

Lue lisää