Savu 28.1.2015

» Palovaroitin pelastaa – vai pelastaako?

Asuinrakennuksissa syttyvä tulipalo kehittyy nopeasti, muutamassa minuutissa hengenvaaralliseksi, jossa suurimman hengenvaaran aiheuttaa tulipalossa syntyvä erittäin myrkyllinen savu. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää havaita alkava tulipalo ja reagoida tulipaloon mahdollisimman nopeasti alkusammutuksen, ihmisten pelastamisen, tulipalon rajoittamisen sekä turvallisen poistumisen varmistamiseksi. Olen ollut monissa tulipalohälytyksissä, joissa palovaroitin on havainnut alkavan tulipalon ja ihmiset ovat pelastuneet palovaroittimen ansiosta.

Tämä on tosiaan mahdollista, mikäli asuinrakennuksessa on TOIMIVIA ja OIKEIN SIJOITETTUJA palovaroittimia RIITTÄVÄSTI. Palovaroittimien määrä sekä palovaroittimien sijainnit ja toimintakunto on varmistettava vuosittain 112-päivänä eli helmikuun 11. päivä sekä tarvittaessa remontoinnin yhteydessä, mikäli asuinrakennuksen huoneiden sijainneissa tapahtuu muutoksia. Olen havainnut palotarkastuksissa, että monesti palovaroittimia on vain 1 asuinrakennuksessa ja sekin on saatettu sijoittaa kirjahyllylle pölyttymään. Palovaroittimia on oltava asuinrakennuksessa vähintään 1 jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Esimerkiksi pinta-alaltaan 200 neliömetrin asuinrakennukseen on asennettava vähintään 4 palovaroitinta. Myös kellarikerrokset ja ullakot on varustettava vähintään yhdellä palovaroittimella.

Palovaroittimet on sijoitettava poistumisreittien varrelle tasaisin välimatkoin. Silloin palovaroittimet hälyttävät mikäli poistumisreiteille muodostuu savua ja poistumisturvallisuus vaarantuu. Keskeisiä poistumisreittejä ovat olohuoneet, aulat, käytävät sekä portaikot. Hyvin usein olen huomannut poistumisturvallisuuden vaarantuvan, kun portaikon ylä- ja alapäästä puuttuvat palovaroittimet. Makuuhuoneet on myös hyvä varustaa palovaroittimilla, vaikka tavallisesti tulipalo alkaa jostain muualta. Parhain paloturva saavutetaan asentamalla palovaroitin jokaiseen asuinrakennuksen huoneeseen, mutta palovaroitinta ei tarvita keittiössä, pesutiloissa eikä autotallissa väärien palohälytysten välttämiseksi. Palovaroittimet tulisi asentaa mahdollisimman keskelle huoneen kattoon, koska tulipalossa syntyvä savu nousee katonrajaan. On suuri houkutus asentaa hienoja, perhosen näköisiä palovaroittimia seinille sisustussyistä, mutta huomioitavaa on ettei palovaroitin voi toimia tuolloin tarkoituksenmukaisesti. Palovaroittimen voi asentaa seinälle mutta maksimissaan 15 senttimetrin etäisyydelle katosta.

Kuva Länsi-Uuudenmaan Pelastuslaitoksen sivuilta.

Kuva Länsi-Uuudenmaan Pelastuslaitoksen sivuilta. Palanut palovaroitin.

Palovaroitin herättää voimakkaalla äänimerkillä havaittuaan huonetilassa vähäisenkin määrän savua. Tämän vuoksi palovaroittimen toimintakunto on tarkistettava säännöllisesti. Palovaroittimen toiminta testataan painamalla testinappula pohjaan, jolloin kuullaan palovaroittimen hälytysääni. Nyt tiedämme, että palovaroittimen paristo on kunnossa ja äänimerkki kuuluu, mutta toimiiko palovaroittimessa oleva savuilmaisin? Havaitseeko savuilmaisin savua? Miten tarkistamme sen? Palovaroittimessa olevan savuilmaisimen toiminnan testaamiseksi voidaan puhaltaa sytytetty tulitikku tai kynttilä sammuksiin ja ohjata syntyvää savua palovaroittimeen. Savuilmaisin toimii palovaroittimen hälyttäessä. Eräässä tilanteessa oli takkaa lämmitetty väärin ja savua pääsi huoneistoon. Isäntäväki vannotti, että palovaroitin toimii! Napista olivat kokeilleet mutta eipä reagoinut savuun.

Palovaroitin on myös kestävä vempain. Eräässä tulipalossa rakennus tuhoutui lähes täydellisesti, mutta palovaroitin vain piippasi… Palokunnan kerätessä viimeisen letkun poistuakseen paikalta palovaroittimen piippaus vaimeni, koska patteri loppui. Tarkista siis vuosittain 112-päivänä kotisi palovaroittimien määrä sekä sijoittelu ja testaa, että palovaroittimet hälyttävät havaittuaan savua. Varusta mahdollisuuksien mukaan palovaroittimilla kaikki yöpymiskäytössä olevat huoneet sekä VARMISTA, että erityisesti yläkerrasta on turvallinen hätäpoistumisreitti tulipalotilanteita ajatellen. VAIN TOIMIVA PALOVAROITIN PELASTAA!

Suutarin lapsella ei ole saappaita kuuluu sanonta. Itse vaihdoin yhden palovaroittimen tämän kirjoituksen jälkeen.

Toni-Pekka Kuusniemi

Jaa artikkeli

Lue lisää