ensihoitaja 10.2.2015

» Yhteishaku alkaa – hakisitko ensihoitajaksi?

Siitä on tänä keväänä 15 vuotta aikaa, kun plarasin hyvän ystäväni kanssa useana iltana paksua ”yhteishakuopasta” ja pohdimme mitä meistä voisi tulla isoina. Heittelimme toisillemme vinkkejä ammateista, mitkä toista saattaisi kiinnostaa. Olin varma, että kaverini löytää 15 vuoden kuluttua itsensä taiteiden parista, mutta hänestä tulikin oikeustieteilijä. Minä olin silloin ”lähes varma”, että haluan poliisiksi, mutta tässä sitä ollaan, ensihoitajana. Lukion jälkeen pidin kaksi välivuotta, ennen kuin päädyin opiskelemaan Oulun AMK:aan ensihoitoa. Kaikki välivapailla vietetty aika muovasi minua niin, että poliisihaave muuttuikin ensihoitajahaaveeksi. Aloitin opiskelut 2002 syksyllä ja valmistuin 2006 keväällä. Tänä keväänä yhteishaku ammattikorkeakouluihin alkaa 17.3. (ja päättyy 9.4.! :)) Oletko pohtinut, haluaisitko sinä opiskella ensihoitajaksi? Tai onko lapsesi ilmaissut mielenkiintoa tälle alalle? Ajattelin tässä postauksessa kertoa lyhyesti koulutuksesta.

Ensihoitajaksi voi opiskella Oulun, Kuopion, Tampereen, Lappeenrannan, Kotkan, Helsingin (suomeksi ja ruotsiksi) ja Turun ammattikorkeakouluissa. Koulutus kestää neljä vuotta, 240 opintopistettä. Ensihoidon koulutusohjelmasta saa tutkintotodistuksen sekä ensihoitajaksi että sairaanhoitajaksi. Koulutusta ei kaikissa ammattikorkeakouluissa ala välttämättä joka vuosi. Lisäksi joissakin kouluissa opetusta toteutetaan monimuoto-opetuksena, mikä mahdollistaa samanaikaisen työssäkäynnin. Kannattaa tutustua eri koulujen nettisivuihin!

Koulutuksen sisältö on laaja. Ensihoitajalta edellytetään hyvää ihmiskehon anatomian ja fysiologian, siis kehon rakenteen ja toiminnan, tuntemista. Lääketieteellinen osaaminen painottuu vahvasti koulutuksessa, erityisesti ensihoitolääketieteellinen osaaminen. Koulutus antaa valmiudet soveltaa teoriatietoa käytäntöön, ns. kädentaidot ovat tärkeässä osassa ensihoitajan arkea. Myös hyvään vuorovaikutukseen ja nopeaan päätöksentekoon opiskelu antaa valmiuksia. Koulutukseen kuuluu paljon harjoittelujaksoja. Itse muistan olleeni harjoittelussa mm. vuodeosastolla, lastenosastolla, leikkaussalissa, kotisairaanhoidossa, psykiatrisella osastolla, teho-osastolla, päivystyksessä ja useampaan otteeseen ambulanssissa. Ja vielä ”kirsikkana kakun päällä” sain mahdollisuuden tutustua Pohjois-Italian ensihoitoon kolmen kuukauden ajan Erasmus-vaihto-opiskelijana juuri ennen valmistumista.

Oulun AMK:n kolariauto simulaatiotiloista. Auto saadaan purettua osiin (ovet, katto) harjoituksessa.

Oulun AMK:n kolariauto simulaatiotiloista. Auto saadaan purettua osiin (ovet, katto) harjoituksessa.

Ensihoidon opetukseen sisältyy nykyään paljon simulaatio-opiskelua. Kouluihin on luotu puitteet harjoitella ensihoitotyötä ympäristöissä, jotka muistuttavat hyvin todellisia tilanteita. Simulaatioharjoituksissa voidaan hoitaa modernia harjoitusnukkea olohuoneen sohvalla, hoitaa synnytyksiä, toimia kolaripaikalla tai vaikka vetää läpi suuronnettomuusharjoitus. Pääsin marraskuussa tutustumaan Oulun AMK:n simulaatiotiloihin ensihoitajaopiskelijoiden kurssitapaamisessa. Kehitys on vienyt simulaatio-opetuksen aivan huipputasolle. Siinä missä me 10 vuotta sitten harjoittelimme koulun aulassa, pihalla, portaikoissa, nykyopiskelijat käyttävät hienoja simulaatiotiloja. Simulaation ohjaajat ohjaavat harjoitusta peililasiseinän takaa, säätelevät esim. nuken peruselintoimintoja jne. Käytössä on mikrofonit, Virve-puhelimet, harjoitteet videoidaan ja käydään läpi harjoituksen päätyttyä. Simulaatiolla pystytään siis luomaan niin todentuntuisia ensihoitokeikkoja kuin koulussa vaan voidaan.  Osa opiskelijoista seuraa simulaatiota erillisessä luokassa, oppivat näkemällä, kun toiset tekevät.

Mitä sitten odotetaan henkilöltä, joka hakee ensihoitajaksi? Mielenkiintoa hoitoalalle, kykyä toimia nopeissa tilanteissa, joskus hyvinkin paineenalaisena, hyvää fyysistä kuntoa, rauhallista, mutta tarvittaessa räjähtävää luonnetta… :) Meissä ihmisissä on monia luonteenpiirteitä, jotka voisi luetella hyviksi ensihoitajan piirteiksi. Totuus lienee kuitenkin se, että kenelläkään ei ole näitä kaikkia hyviä ominaisuuksia. Monia taitoja voi parantaa hyvällä koulutuksella. Ainakin itsessäni tunnistan sen, että kokemuksen ja koulutuksen myötä paineensietokyky on kasvanut. Sokka ei irtoa enää niin herkästi! ;) Meitä ensihoitajia on esimerkiksi Raumalla monenlaisia, pitkiä ja pätkiä, voimakkaita ja nopeita, rääväsuita ja rauhallisia… Erilaisia, mutta silti samanlaisia.

No mihin sitten töihin? Ensihoitajan työllistymisnäkymät ovat tällä hetkellä ihan hyvät. Heitä työllistyy sairaalan ulkopuolisen ensihoidon lisäksi päivystyspoliklinikoille, teho-osastolle, leikkaussaleihin, kouluttajiksi tai vaikkapa yrittäjiksi. Lisäkoulutuksen myötä aukenevat työtehtävät myös ensihoidon esimies- ja johtotehtävissä sekä opetustyössä. Oppiminen ei lopu tällä alalla koskaan. Eikä tentitkään! :) Nytkin pitäisi aloitella kertausopintoja toukokuun hoitotason tenttiä varten, meitä kun testaillaan yhden – kolmen vuoden välein.

Opiskeluintoa, mille alalle sitten päädytkin!

terveisin Johanna

 

ps. Täältä löydät kaikki ammattikorkeakoulut

http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/ammattikorkeakoulutus/ammattikorkeakoulut/?lang=fi

 

 

 

Jaa artikkeli

Lue lisää