Mirva Torvinen 14.3.2015

Pidä huolta kodin sydämestä <3

Tulisija on monesti kodin sydän, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on lämmöntuottaminen. Oikeanlaisessa tulisijassa on sopivan kokoinen tulipesä omiin lämmitystarpeisiin. Palotapahtumaa hallitaan tulipesän suuluukulla ja tarkkaillaan ilman johtamista tulipesään. Palamisnopeuden on oltava riittävä ja palamisnopeutta säädetään ilman avulla. Tulisijan lämmittäminen onkin tekniikkalaji.

Mitä oikeanlaiseen lämmittämiseen sitten tarvitaan?

leivinuuni_profiili

leivinuuni

Hyvään lämmittämiseen yleensä riittää pari pesällistä polttopuita. Lado kuivat puut tulipesään ilmavasti. Aseta puiden päälle sytykkeitä ja sytytä polttopuiden päältä. Nykykäsityksen mukaan tämä tapa sytyttää polttopuut parhaiten. Toinen pesällinen puita lisätään siinä vaiheessa kun liekkejä ei enää ole. Lämmittämisen aikana on hyvä käydä tarkistamassa savun väri. Merkki hyvästä palamisesta on vaalea savu.

Mitä muuta tulee muistaa tulisijan turvallisessa käytössä?

Mielestäni ehkä tärkein asia on säännöllinen nuohous. Nuohouksen tarkoitus on ensisijaisesti puhdistaa tulisija ja savuhormi. Samalla nuohouksessa myös tarkastetaan näiden kunto. Nuohoojan velvollisuus on kertoa löytyneistä vioista ja puutteista kohteen edustajalle ja tietysti alueen pelastusviranomaiseen.

Kuinka usein nuohotaan mitäkin kiinteistöä?

Tulisija hormeineen nuohotaan vuoden välein. Omassa käytössä oleva vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat sekä hormit nuohotaan kolmen vuoden välein. Muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun, säännöllisesti käytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulijat ja hormit on nuohottava vuoden välein. On myös hyvä muistaa, että kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi tulee nuohota ennen käyttöä.

Mitä muuta?

tuhka-astia

Kotiin kannattaa hankkia kannellinen ja metallinen tuhka-astia. Häkävaroitin on hyvä lisä kotiin tavallisen palovaroittimen lisäksi. Tulisijan ympäristö kannattaa pitää siistinä, ettei pesästä lentävä kipinä sytytä ympärillä olevia tavaroita. Ennen kaikkea tulisijan tarkoitus on tuottaa iloa ja lämpöä siellä asuville ihmisille. Siksi toivotankin mukavia lämmityshetkiä!

 

Mirva Torvinen

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Lue lisää