JEHU-malja 20.5.2015

» Palokuntien SM-kilpailut – JEHU 2015

Palokuntien Suomen Mestaruus-/Jehumalja-kilpailut saivat alkunsa vuonna 1951, kun Liitin Oy:n silloinen toimitusjohtaja Herman Lindgren lahjoitti arvokkaan Jehumaljan kilpailtavaksi maamme palokuntien välillä. Luovutustilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan pääministeri Urho Kekkosen johdolla valtiovarainministeri ja muita valtiohallinnon edustajia. Ensimmäiseen kilpailulautakuntaan nimettiin jäseniksi palkinnon lahjoittajan lisäksi Helsingin palopäällikkö Leo Pesonen, Turun palopäällikkö Ilmari Juvakoski sekä Tampereen palopäällikkö Einar V. Nurmi. Ensimmäiset Jehumalja-kilpailut pidettiin 27. – 28.9.1952 Tampereella.

KatsomoSatakunnan pelastuslaitos on lähtenyt jatkamaan tätä hienoa perinnettä, kun tänä vuonna kilpaillaan Porissa lauantaina 23.5.2015. Kilpailun suojelijana on Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi ja ylituomarina Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus. Päätapahtumapaikkana toimii Porin raviradan ympäristö, jossa järjestetään tieto- ja kalustokilpailut. Taitokilpailut järjestetään Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella.

JehumaljaKilpailun pääpalkinto – Jehumalja – oli alkuperäisessä muodossaan aidosta hopeasta valmistettu yli neljä kiloa painava kiertopalkinto. Palkintoa on sanottu jopa 90 000 euron arvoiseksi. Upean puoli metriä korkean maljan arvellaankin olevan Pohjoismaiden arvokkain kiertopalkinto.

Alun perin kilpailu koostui tieto- ja kalustokilpailusta, mutta vuodesta 2002 kilpailuun on kuulunut lisäksi taito-osuus. Tietokilpailussa kukin kilpailija laatii vastauksensa itsenäisesti . Kilpailuyksikkö suorittaa yhdessä taitokilpailun, jossa arvioidaan yksikön taitoja annettuun tehtävään ilman ajanottoa. Kalustokilpailussa yksikkö suorittaa etukäteen tuntemattomat tehtävät ”kuin hälytyksen” ja käytetty aika ratkaisee tuloksen. Jehumaljalla palkitaan kilpailuyksikkö, jolla on suurin yhteenlaskettu pistemäärä kolmen eri osakilpailun jälkeen. Vuodesta 2007 kilpailussa on ollut mukana myös veteraani-sarja, jonka kilpailu koostuu kalustokilpailusta.

Totohalli 1Jotta edellä kuvatun mukaisia tehtävät saadaan suoritettua, tapahtumaa on järjestämässä noin 150 henkilöä ympäri Satakuntaa. Lisäksi on lukematon määrä erilaisia tehtäviä järjestelyjen joustavan sujumisen varmistamiseksi. On pitänyt miettiä majoitusta, opastusta, ruokailua, peseytymispaikkoja, oheistapahtumia, aikataulutusta, tietotekniikkaa, tiedottamista sekä monia muita isoja ja pieniä kokonaisuuksia. Valmistelut ja järjestelyt jatkuvat aina h-hetkeen asti.

Tämä vuonna mukaan ilmoittautui 36 joukkuetta + 5 veteraanijoukkuetta eri puolilta Suomea, yhteensä noin 250 kilpailijaa. Järjestelyt on aloitettu hyvissä ajoin tietojen vaihdolla viime vuoden järjestäjien kanssa. Osa järjestelytoimikunnasta kävi seuraamassa paikan päällä Nivalassa järjestettyjä kilpailuja ja keräsivät arvokasta tietoa tämän vuoden järjestelyihin. Onhan tämä myös näyteikkunapaikka muulle Suomelle kuinka Satakunnassa järjestelyt sujuvat. Tässä tarvitaan yhteen hiileen puhaltamissa kaikilta, jotta tapahtuma onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla!

Jälleen pitää paikkansa vanha sanonta ”viime tipasta”. Eli kun takaraja lähenee, on pakko saada asiat valmiiksi. Aikataulut ovat olleet tiedossa kauan aikaa, mutta joitain asioita ei vaan voi tehdä etukäteen. Välillä tuntuu, että kaikki riippuu kaikesta eivätkä asiat etene. En voi tehdä tuota asiaa, kun joku toinen asia on hoitamatta jonkun muun toimesta, ketjureaktio on valmis!

Mutta kaikesta huolimatta kaikki on valmista vaikka ”viime tipassa”, ja järjestämme tämän vuoden parhaat Palokuntien SM-JEHU – kilpailut. :)

www.palokuntiensmkilpailut.fi

Tervetuloa Poriin 23.5.2015!

 

Kimmo Vaani

Jaa artikkeli

Lue lisää