juhannuskokko 10.6.2015

» Kesä ja kärpäset

Tämänkertaisen blogini otsikko on enemmän kalenterisidonnainen ratkaisu kuin lähiaikojen empiiriseen tutkimukseen perustuvaa valintaa. No, eipä ole hyttyset paljoa häirinneet, jos jotain positiivista asiassa näkee. Kalenteri siis sanoo, että kesä painaa päälle säästä huolimatta. Juhannusta vietetään ensi viikolla ja osa Satakunnan lukuisista kesätapahtumista on onnistuneesti takana ja tulevien tapahtuminen valmistelutyöt toivottavasti hyvällä mallilla – myös pelastussuunnitelmien osalta.

Juhannuksen viettoon meillä liittyy monenlaisia perinteitä. Osaan näistä perinteistä liittyy valitettavasti myös kasvanut riski onnettomuuteen – erityisesti silloin, kun kuningas alkoholi hämmentää tilannetta läsnäolollaan. Enkä nyt tarkoita sitä, kun nuoret neidot humalapäissään taittavat nilkkansa kirmaillessaan alastomana ruispellossa tulevaa sulho-onneaan varmistamassa. Enemmän minua huolestuttavat juhannuksen hukkumistapaturmat, liikenneonnettomuudet, tulipalot ja muut tapaturmat ihmisten rynnätessä maalle ja kesämökeille mittumaarin viettoon.

Juhannuksen hukkumistapaturmien osalta sää on keskeisessä roolissa. Otin alle muutamia lukuja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton hukkumistilastoista. Vaikka oma ”säämuisti” ei ulotu juuri eilistä pidemmälle, niin viime vuoden juhannussää on kirkkaana mielessä – juhannuksena oli nimittäin vain hieman kylmempää kuin marraskuussa. Kyllä nuo tilaston muutkin luvut korreloivat lämpötila-, sadanta- ja tuulisuustilastoja. Toivotaan siis hukkumistilastojen nimissä koleaa juhannusta. 😉

hukkumistilasto

Toinen pelastuslaitoksia lähellä oleva juhannusperinne on kokkojen polttaminen. Tässä on se ongelma, että sateella kokko ei oikein pala ja hyvällä säällä sen polttamista uhkaa estää metsäpalovaroitus. On selvää, että kun työllä ja tuskalla on ”koko kokko koottu kokoon”, niin pitäisi se saada myös poltettua pois maisemaa rumentamasta. Pitää kuitenkin muistaa, että metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Aiemmin säädöksessä oli maininta ”metsään tai sen läheisyyteen . . .”, mutta nyt avotulen teko on yksiselitteisesti kielletty, jos metsäpalovaroitus on voimassa tai sääolosuhteet muutoin ovat sellaiset, että tulipalon vaara on ilmeinen. Kannattaa siis seurata säätietoja ja pelastuslaitosten www-sivuja, joissa usein annetaan paikallisesti tarkentavaa tietoa kokkojen polttamisesta ja mahdollisesta ilmoituskäytännöstä.

Vaan eipä saarnata koko juhannusta pilalle, viettäkää siis mukavaa juhannusta! Jos sisäistä villapaitaa tarvitaan, niin puukkojen ja puntareiden lisäksi auton avaimet ja tulitikut piiloon, niin ei tarvitse virkavallan tulla pilaamaan kenenkään jussia.

Juhannuskokko

Aurinkoa ja lämpöä kiitos!

Ekku

Jaa artikkeli

Lue lisää