matkapalovaroitin 20.7.2015

» Turvallisuus ”on the road”

Blogia kirjoittaessani on osa vielä kesälaitumilla ja toiset jo lomansa päättäneet. Monien kesäloman viettoon kuuluu ulkomaanmatka, koska sää voi Suomessa kesälläkin vaihdella kylmästä vähälumiseen. Sään lisäksi reissuun lähdön kannustimia ovat esimerkiksi kulttuurinälän sammuttaminen, kauniit maisemat, nähtävyydet, makuelämykset sekä monien muunlaisten elämysten metsästäminen. Turvallisuusajattelu kannattaa pakata mukaan reissulle. Tässä kirjoituksessa olen koostanut joitakin turvallisuuteen liittyviä asioita, joita ulkomailla kannattaa ottaa huomioon.

Matkavakuutuksen olemassaolo kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen ulkomaanmatkaa. Matkavakuutuksen saa tehtyä vakuutusyhtiöstä, mutta monesti matkavakuutuksen saa ja se on jo olemassa esim. työpaikan tai ammattiliiton kautta. Selvitä myös kattaako nämä voimassa olevat matkavakuutukset matkaseuralaisten osuuden. Tarkista myös, että kattaako matkavakuutuksesi matkatavarat tai onko sinulla matkassa mukana mitään niin arvokasta, että matkatavaravakuutuksen omavastuu täyttyy. Matkavakuutuksia voi tehdä myös lyhyeksi aikaa, yhtä reissua silmälläpitäen.

Bloggaajan lomakuva-arkisto: turvallisuusohjeet Fox Bloggaajan lomakuva-arkisto: turvallisuusohjeet Fox Glacierin jäätikölle johtavalla kävelyreitillä (Uusi-Seelanti)

Bloggaajan lomakuva-arkisto: turvallisuusohjeet Fox Glacierin jäätikölle johtavalla kävelyreitillä (Uusi-Seelanti).

Majoituskohteeseen saavuttuasi ja matkatavaroiden huoneeseen siirron jälkeen on hyvä hetki uhrata muutama ajatus turvallisuudelle. Tarkasta onko huoneessasi palovaroitin (tai paloilmaisin). Usein etenkin hotelleissa on palovaroittimen tai -ilmaisimen lisäksi myös sammutuslaitteisto. Matkalaukkuun on myös hyvä varata matkapalovaroitin. Tämä kooltaan kompakti turvavaruste on kevyt, halpa eikä varmasti vie matkalaukusta ohutta kesäpokkaria enempää tilaa. Matkapalovaroittimet pitävät sisällään usein myös murtohälyttimen. Palovaroitin on tulipalotilanteissa halvin henkivakuutus!

Majoitushuoneen ovesta löytyy usein turvakartta, joka pitää yleensä sisällään kerroskohtaisen pohjapiirroksen rakennuksesta. Turvakarttaan on merkitty poistumisreitit, lähimpien alkusammutuskalusteiden sijainnit, hälytysohjeet ja toimintaohjeet palohälytyksessä. Usein majoitushuoneiden omista puhelimista ulospäin soittaessa täytyy eteen laittaa joku numero. Huomioithan, että jos soitat ambulanssin tms. suoraan majoituskohteeseesi omasta matkapuhelimestasi, niin tieto ei ole välittynyt aulapalveluun. Tällaisissa tilanteissa olisi tärkeää tiedottaa aina myös majoituskohteen henkilökuntaa. Majoituskohteen turvallisuuskäytänteet löytyvät usein myös huoneessa olevasta hotellikansiosta.

Yleensä majoitustiloista on kaksi toisistaan riippumatonta (eri suuntiin menevää) poistumisreittiä. Vaihtoehtoiset poistumisreitit kannattaa tutkia pian majoituksen alettua. Kaikkia poistumisreittejä käyttäen tulee päästä turvallisesti ja helposti ulos asti. Eräs irvileukainen ystäväni analysoi joskus laivojen poistumisratkaisuja tokaisemalla, että laivojen kaikki poistumisreitit johtavat samaan paikkaan (mereen).

reissu4

Bloggaajan lomakuva-arkisto: umpikujasta kertova liikennemerkki Irlannissa.

Monissa matkakohteissa on miltei välttämätöntä vuokrata jokin tieliikenneväline, jotta saavuttaa kaikki matkasuunnitelmassa olleet nähtävyydet. Kohdemaan liikennesääntöjen poikkeamiin ja erikoisiin liikennemerkkeihin kannattaa tutustua etukäteen esim. matkaoppaiden kautta, mutta niistä on yleensä saatavilla myös kooste autovuokraamoista. Tarkasta ennen ajoneuvovuokrauksen allekirjoituksia vakuutuksien (pakollisten ja vapaaehtoisten) ehdot ja kattavuus. Kirjaa ylös tärkeät puhelinnumerot (hinaus, hätäkeskus jne.). Tarkasta silmämääräisesti ajoneuvosi kunto ja turvavarusteet (turvatyynyjen määrä, mahdolliset käsisammuttimet, ensiapu-laukut…). Varaa mukaasi laadukkaat tiekartat ja/tai navigaattori. Unohda myös mahdollinen aggressiivinen liikennekäyttäytymisesi lähtömaahasi. Potentiaalinen liikenneriski istuu aina ratin ja penkin välissä.

Internetistä ja kirjallisista matkaoppaista löytyy varsin kiitettävästi tietoa kohdemaan tapakulttuurista ja turvallisuudestakin. Turvallisuusasiat on usein koostettu järkevästi kirjan loppupäähän, missä löytyy yleisiä faktoja ja vinkkejä matkakohteesta. Lomapaikan valinnassa ja siellä oleiluissa ehkäpä tärkein yksittäinen turvallisuusvinkki on terveen maalaisjärjen käyttäminen. Esimerkiksi kohteisiin, joissa on kiristynyt poliittinen tilanne, ei kannata matkustaa. Matkakohteessa on syytä kunnioittaa kohdemaan omia kulttuureja. Huomioitavaa on, että esimerkiksi liikennekulttuuri poikkeaa kohdemaassa monesti huomattavasti Suomen vastaavasta. Joidenkin maiden liikennekulttuuria voisi parhaiten kuvailla siten ettei sitä ole.

reissu3

Bloggaajan lomakuva-arkisto: Kaiteelle kiipeämisestä varoittava kyltti (Yhdysvallat).

Majoituspaikkoja löytyy aina luksushotelleista telttamajoitukseen. Internetistä löytyy kattavasti tietoa potentiaalisista majoituskohteista. Hakupalvelujen avulla saa suoritettua eri kriteerein poissulkevaa majoitushakua, esimerkiksi rajaamalla kaikki yli viiden kilometrin päässä keskustasta olevat hotellit haun ulkopuolelle. Kuitenkaan internetistä harvoin löytyy tietoa majoituskohteen turvallisuustasosta. Itseni kaltaista miestä (joka on niin rikas, että tukkakin on nahkaa) kiinnostaisi tieto sammutuslaitteiston olemassaolosta huomattavasti enemmän kuin se onko hotellihuoneessa vakiovarusteena fööni.

Valitset sitten kesäloman kohteeksesi kotoisen Suomen tai ulkomaat, niin turvallisuusasiat kannattaa pitää mielessä. Ulkomailla ihminen tuntee itsensä tietysti normaalia avuttomammaksi hädän hetkellä. Tästäkin syystä turvallisuusasioiden miettiminen etukäteen on toivottavaa.

Hyvää ja turvallista kesää kaikille!

Antti Halmela

Jaa artikkeli

Lue lisää