helle 25.8.2015

» Vielä on kesää jäljellä

Kuten monilla muillakin työpaikoilla, vuosilomat pyörivät ympäri vuoden myös pelastuslaitoksella. On talvilomaa, hiihtolomaa, kesä- ja syyslomaa. Joululoma olisi mukava pitää ja juhannuksena jokainen haluaisi olla lomalla. Kesälomakausi alkaa toukokuun toinen päivä jatkuen syyskuun loppuun saakka. Lomat ovat ansaitut ja niiden aikaan toivoisi pystyvänsä irtautumaan työpaikan jutuista. Ainakin työnantaja toivoo niin, koska loman jälkeen työntekijän uskotaan jaksavan painaa taas seuraavaan lomaan asti tuloksellisesti, tarmokkaasti ja sitoutuneena.

WP_20150702_10_13_32_ProVuonna 2014 monella paikkakunnalla jouluaattona oli lämpimämpi sää kuin juhannusaattona. Tämän vuoden kesä ei ole ollut paljon kummoisempi, paitsi kuluva elokuu. On ollut mukavan lämpöisiä päiviä (lomalla olevan kirjoittajan huomautus). Lämpömittari on näyttänyt jopa hellelukemia, ihanaa (lomalla olevan kirjoittajan huomautus). Lämmin loppukesä ja alkusyksy eivät paljon lohduta heitä, jotka jäävät kesälomalle syyskuun alussa. Siis kesälomalle. Vaikka päivälämpötilat olisivatkin reilusti plussan puolella, syyskuu on syyskuu. Lapset ovat aloittaneet koulunsa jo ajat sitten. Alle kouluikäisten kanssa ei mennä enää moneenkaan huvipaikkaan, jotka sulkevat porttinsa elokuun puolivälissä. Hotellien kesäkampanjat loppuvat koulunalkamisaikoihin. Etelän lämpöön lähtijöiksi ei kaikista ole.

RannallaMonilla radiokanavilla on jo useamman viikon ajan pohdittu ja ohjeistettu lomalta palaavien selviytymistä ja selviämistä kunnon työntekijäksi. On annettu vinkkejä ns. pehmeään laskuun loman loppumiselle. Ohjelmien juontajat ja asiantuntijat olettavat kaikkien tekevän sellaista työtä, jossa voi pitää pientä breikkiä kesken aamupäivän, jos olo tuntuu ahdistavalta ensimmäisillä loman jälkeisillä työpäivillä. Näiden neropattien mielessä ei varmaankaan ole sellaisia ammatteja kuten bussikuski, lastenhoitaja, poliisi, ensiavun sairaanhoitaja tai palomies. Ei linja-autonkuljettaja voi päättää, että ajetaas nyt pikkuhiljaa Raumalta Eurajoelle, mutta pidetäänkin Lapijoella vartin tauko. Tai hoitaja ensiavussa, joka elvytystilanteessa kuiskaa potilaan korvaan, että tulepas huomenna uudellen, niin laitetaan tuo hengitys kuntoon. Ensimmäisenä työpäivänä loman jälkeen paloasemalla vuoron alettua kahdeksalta, hälytys voi tulla muutaman minuutin kuluttua. Silloin jokainen heppu antaa kaikkensa hädässä olevan auttamiseksi, eli painetaan hommia täysillä.

Vallitsevaa säätä emme voi valita, on vaan otettava nöyränä, mitä ylhäältä annetaan. Kuten eräs tunnettu näyttelijä lauloi aikanaan; mitä voi syksyllä harrastaa, kun jäljellä ei oo mittään. No, onhan sitä nyt vaikka mitä. Kun lapset lähtevät aamulla kouluun ja puoliso omalle työpaikalleen, koko maailma (lue viiden kilometrin säde) on avoinna.

Varovasti liikenteessä (huomioi koululaiset) ja avotulen kanssa piknikillä (metsäpalovaroitus). Rennompi katse lomalinssin läpi.

Ake, ansaitullaan vielä viikon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jaa artikkeli

Lue lisää