tehtävänimike 5.10.2015

» Titteliviidakossa

Tulipalon syttyessä paikalle porhaltaa palokunta eli palomiehet paloautoissaan. Ambulanssissa työskentelevät sairaankuljettajat. Paloasemalle tullaan usein tapaamaan palopäällikköä, kun on kyse lupa-asioista. Nämä tittelit ovat tuttuja kaduntallaajille. Paloaseman uumenissa työskentelee kuitenkin suuri joukko pelastusalan ammattilaisia, joilla on monia erilaisia titteleitä ja nimikkeitä. Paloasemamestari, ylipalomies, paloesimies, viestimestari, valvontapäällikkö, ensihoitaja, toimistonhoitaja, pelastuspäällikkö, korjaamoesimies, lähetti.. lista on pitkä.

Jollain nimikkeillä on pitkä historia. Ehkä vanhin nykyisin käytössä olevista nimikkeistä on palomestari. Nimike tarkoitti aiemmin kunnan pelastustoimen ylintä viranhaltijaa. Nimike vaihtui palopäälliköksi itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä ja palomestari jäi käyttöön alemmaksi päällystönimikkeeksi.

Satakunnan pelastuslaitoksen väkeä

Satakunnan pelastuslaitoksen väkeä

Nimikkeet päätetään virkaa tai tointa perustettaessa. Missään ei kuitenkaan määritellä millaisia virkanimikkeitä voidaan käyttää ja tämän vuoksi pelastuslaitoksilla onkin melkoisen kirjavia käytäntöjä nimikkeistä. Virkapukuasetus määrittelee joidenkin nimikkeiden virkapuvussa kannettavat virka-asematunnukset, muiden nimikkeiden tunnukset joudutaan päättämään pelastuslaitoksella henkilön organisaatioaseman ja tehtävien mukaan. On siis virkanimikkeitä sekä tehtävänimikkeitä. Tästä esimerkkinä ylipalomies, joka on virkanimike. Satakunnan pelastuslaitoksella osa ylipalomiehistä toimii asemapäivystäjinä, joka on tehtävänimike.

Aikaisemmin palokunnassa käytettiin armeijatyylisiä titteleitä. Ylipalomiehiä kutsuttiin ainakin vielä 1960-luvulla palokorpraaleiksi. Paloesimiehen entinen titteli on ollut palokersantti. Se on jäänyt elämään, koska vieläkin kuulee paloasemalla puhuttavan kessuista eli paloesimiehistä ja kessulasta eli paloesimiehen toimistosta. Ennen itsenäistä Suomea palomiestä vastaavina nimikkeinä on käytetty palosotilasta ja palokonstaapelia.

Nimikilvessä pitää näkyä virka-asema ja nimi

Nimikilvessä pitää näkyä virka-asema ja nimi

Paloaseman toimistossa työskenteli vielä muutama vuosi sitten kanslisteja, itsekin olen kanslistina toiminut usean vuoden ajan. Nykyään kanslisti on poistunut käytöstä ja tilalle on tullut toimistosihteeri. Satakunnan pelastuslaitoksen toimistosta löytyy myös toimistonhoitajia, taloussihteerejä, henkilöstösuunnittelija ja johdon assistentti.

 

Turvallista syksyä toivottelee Jenni
johdon assistentti
entinen tilannekeskuspäivystäjä
entinen kanslisti

Jaa artikkeli

Lue lisää