Mikko Puolitaival 10.11.2015

» Hiuka pehmeet touhuu!

Tämän tekstin perusteella ei kannata muodostaa ihan koko kuvaa palomiehen ammatista. Mielikuvasi täydentämiseksi voit lukea Satapelastus-blogin muita tekstejä.

Satapelastuksen blogin lyhyessä historiassa on pelastusalaan liittyviä teemoja esitelty jo monelta kantilta, mutta yksi oleellinen palokuntakulttuurin muoto on jäänyt vaille käsittelyä… Nimittäin palomieshuumori. Se on kuitenkin niin laaja, hämärä tutkimaton aihe, että taitaa olla parempi paloitella se pienempiin osiin. Ensimmäisenä siivuna tästä huumorikakusta tarjoilen teille tekstin aiheesta jekut ja vedätykset.

IMG_6991

Jekuilla tai kepposilla tarkoitetaan jotain järjestettyä yllätystä tai lekkimielistä ansaa. Vedätys, viilaus tai uunottaminen puolestaan tarkoittavat tahallista harhaanjohtamista, mielellään siten että vedätetty hetken kuluttua itse älyää tulleensa juksatuksi. Tyypillisesti jekut toteutetaan sopivan tilaisuuden tullen hyvin nopeasti, esimerkiksi kaverin lähtiessä jumpalle tai keikalle. Pieniä ansoja voidaan viritellä tunnelman piristykseksi tai kaverin ”paineensietokyvyn testaamiseksi”. Ilmapallot ambulanssin penkin taakse, palomuseon iso nukke pimeään kylpyhuoneeseen tai muovikäärme vaatelaatikkoon tuovat mukavaa vaihtelua tasaiseen arkeen.

Kerran lottoarvonnan televisiolähetystä odottanut kaveri joutui lähtemään ensihoitotehtävälle, joten hän pyysi muita kirjaamaan numerot ylös. Joku oli sattunut näkemään mihin kyseinen kaveri oli kuponkinsa piilottanut ja ”oikea lottorivi” Satakunnan Kansan yläreunaan käytiin tietysti kopioimassa sieltä. Pian keikan jälkeen messistä oli kajahtanut kattolamppuja tärisyttävä ilon karjahdus. Kaveri sai kuvitella hetken olevansa miljonääri, ennen kuin juoni paljastui. Lottoon liittyy muuten toinenkin tarina. Joskus työvuoro oli keksinyt, että lottonumeroiksi valitaan jokaisen vakanssinumerot. Kupongin täyttäjä päätti kuitenkin piloillaan laittaa oman numeron sijasta viereisen numeron. Sillä kertaa pila kopsahti omaan ja kavereidenkin nilkkaan, sillä numeron vaihdon myötä porukka menetti päävoiton. Raumalla on siis kaksi kertaa mennyt päävoitto sivusuun!

image1

Joskus jekut pitävät sisällään pienen opetuksen. Väärään paikkaan unohdettu kahvikuppi saattaa löytyä kattoon liimattuna ja tietokoneelta uloskirjautumisen unohtaminen voi puolestaan johtaa taustakuvan tai valintaäänen vaihtumiseen. Kerran porukka kyllästyi siihen, että yksi palomies tapasi pitää aina käsiään taskuissa. Tästä mainittiin ensin muutaman kerran, mutta kun viesti ei mennyt perille niin jumppatunnin aikana taskut käytiin ompelemassa umpeen.IMG_6937

Vaikka vedätetyn fiilis juuri juonen paljastumisen hetkellä saattaa olla jotain muuta kuin kiitollinen, niin tärkeä on ymmärtää, että kyseessä on aina positiivinen huomionosoitus. Se että olet jekun kohde, tarkoittaa että sinä todella kuulut porukkaan. Hyvästä tahdosta huolimatta ylilyöntejäkin voi sattua. Tekijän ja kohteen käsitys hauskuudesta eivät välttämättä aina kohtaa. Väsymys ja raskaat keikat ovat voineet viedä fiiliksen, eikä silloin kiinnosta joutua kepposten kohteeksi. Jos toisen mieli on vahingossa tullut pahoitettua ja naama on kurtussa vielä aamullakin, on syytä käydä reilusti pyytämässä anteeksi.

Muutamia kirjoittamattomia sääntöjäkin tässä hommassa on. Ensinnäkään kepposet eivät saa vaarantaa työn hoitamista. Siksi esimerkiksi hälytysvarusteet ja –kalusto ovat pyhää aluetta jekkujen suhteen. Toisekseen on muistettava että homman on oltava hauskaa kaikkien mielestä. Me emme hyväksy koulu-, koti-, työpaikka-, tai mitään muutakaan kiusaamista. Kirjoittamattomat ja kirjoitetut säännöt huomioiden, jekut ja vedätykset kuuluvat mielestäni palokuntaan… Hauska huumori vahvistaa ryhmähenkeä ja pitää työilmapiirin hyvänä. Työhön suhtaudutaan vakavasti, vaikka itse ei oltaisi jatkuvasti vakavia.

Onko sinulla hyviä esimerkkejä tästä aiheesta? Kirjoita niitä tämän blogin kommenttikenttään tai Satapelastuksen Facebook-seinälle tämän linkin yhteyteen.

 

@Puolipolvi

Jaa artikkeli

Lue lisää