kynttilänjalka 8.12.2015

» Valon loistetta turvallisesti

Ajatukseni oli kirjoittaa valistava kirjoitus kynttilöistä ja ulkotulista. Aloin tutkimaan mitä aiheesta on kirjoitettu ja löysin Turvallisuus- ja kemikaaliviraston julkaiseman oppaan aiheesta kynttilöiden turvallisuusvaatimukset. En ollut ajatellutkaan, että teollisesti valmistetut kynttilänjalat ja ulkotelineet testataan vakaustestillä, jossa katsotaan kaatumisherkkyyttä. Tämän myötä aloin miettimään, että maailmassa löytyy paljon tietoa ja testejä eri asioista, mutta miten saada tämä kaikki hyödyllinen tieto käyttäjille. Onko kaikki tieto tarpeellista? Millaista tietoa ihmiset kaipaavat kynttilöistä ja ulkotulista? Onko perustiedon kertaaminen tarpeen? Tietävätkö kaikki miten polttaa kynttilöitä ja ulkotulia turvallisesti? Ehkä kertaus on opintojen äiti tässäkin asiassa.

Kynttilä ja palamaton alustaKynttilän liekki on avotulta. Kynttilät tulee sijoittaa niin, ettei niiden lähellä ole mitään syttyvää. Kynttilää ei kannata laittaa ikkunalaudalle, jossa verhot ovat liian lähellä ja kannattaa muistaa, että tuikkujen väliin pitää jättää vähintään 3 cm väliä, kun niitä laitetaan asetelmaan. Tiedätkö, että miksi näin pitää tehdä? Syy on yksinkertainen. Liian lähelle sijoitetut sydämet lämmittävät toisiaan ja lisäävät allaspalon riskiä.

Kynttilänjalka kannattaa olla kunnollinen, joka ei pala eikä kaadu käytettäessä. Onhan niihin tehty se vakaustestikin joten syytä olisi pysyä paikoillaan! Tietysti tämä ei koske itse tehtyjä tuotteita. Millaiseen lyhtyyn kynttilää ei kannata laittaa? Umpinaiset, ohuet lasi- ja posliinilyhdyt ovat kaikista huonoimpia. Ohutkuorinen lyhty voi kuumuudesta poksahtaa rikki ja roiskia steariinia ympäristöönsä. Lasiset lastenruokapurkit ovat kynttilälyhtyinä myös huono valinta, koska niissä piilee paloturvallisuusriski. Niissä palotila kynttilälle on riittämätön ja lasi kuumenee liian kuumaksi. Laita oikean kynttilän tilalle mieluummin led-kynttilä! Näin saat luotua tunnelmaa turvallisesti.

lyhtyUlkotulia, öljy- ja puutarhakynttilöitä ei pidä laittaa muovialustalle kuten terassin muovikalusteiden päälle. Paras alusta ulkokäyttöön tarkoitetuille kynttilöille on palamaton alusta, joka voi olla erillinen astia, teline, lumihanki tai hiekka. Kun sijoitat ulkotulia pihalle, niin sijoita ne riittävän etäälle rakennuksista. Ulkotulia ei tulisi polttaa ihmisten kulkureiteillä. Ulkotulet voivat aiheuttaa syttymisvaaran mm. takinhelmoihin ja kaatuessaan ne voivat aiheuttaa palovammoja.

Miten sammutat ulkokäyttöön tarkoitetut kynttilät? Samalla tavalla kuin sisäkynttilät. Tukahduttaminen on paras keino esimerkiksi metallisella kannella. Vedellä ei kannata alkaa sammuttamaan, koska kynttilä saattaa roiskia kuumaa steariinia ympäriinsä. Sisäkynttilöitä polttaessa huolehdi siitä, ettet jätä kynttilöitä yksin palamaan mihinkään huonetilaan. Viimeinen joka poistuu huoneesta, huolehtii kynttilöiden sammuttamisesta. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä jättää myöskään yksin palavan kynttilän kanssa. Sisäkynttilöille kannattaa hankkia erillinen kynttilänsammuttaja. Kynttilänsammuttaja on oivallinen joululahja kynttilöiden suurkuluttajille! Huolehdi vielä siitä, että palovaroitin toimii ja sammutuspeite on lähettyvillä, jos kuitenkin vahinko tapahtuu. Kynttilöiden polttamista ei kannata pelätä, mutta terve maalaisjärki niiden käytössä on tarpeen.

Tunnelmallista joulun odotusta!

Mirva Torvinen

Jaa artikkeli

Lue lisää