Janne Vuorela 11.2.2016

» 11.2.

11. helmikuuta vuonna 2016. Torstai. Nimipäiviään viettävät Iisa, Isabella ja Talvikki. Valoisan ajan pituus tälle päivälle eteläisessä Suomessa on muutaman minuutin vajaa yhdeksän tuntia, Utsjoellakin päästään jo yli kuuteen ja puoleen tuntiin. Kaamos on selätetty! Kyseisellä päivämäärällä on tietysti myös historiallisia tapahtumia. Muutamia mainitakseni; sähkölampun keksijä Thomas Alva Edison viettäisi 169 -vuotissynttäreitään, Sankt Moritzissa avattiin 1928 talviolympialaiset ja Nelson Mandela pääsi vankilasta vuonna 1990. Marja-Liisa Hämäläinen hiihti viiden kilometrin Olympiakullan Sarajevossa 1984 ja Insbruckissa 1976 miehet ottivat 4×10 km viestikultaa perinteisen tyylin maastohiihdossa.

Palataan historian havinasta takaisin tähän päivään. Juuri nyt eivät talviurheilijat taistele olympiakentillä, eikä yliopiston almanakan tai Satakunnan kansan menoinfon mukaan ole mitään muutakaan kovin merkittävää markkinatapahtumaa käynnissä. Pelastuslaitokset ja palokunnat ympäri Suomenniemen kuitenkin järjestävät tämän ”sydäntalven” torstaina jokaisen meidän turvallisuuteen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn tähtäävän tempauksen. 112-päivää vietetään paloasemilla, toreilla, kauppakeskuksissa, kävelykaduilla ja missä vaan ihmisiä yleensäkin kerääntyy samalle tontille. 112-päivä on monien eri turvallisuusalan toimijoiden yhteinen kampanja meidän jokaisen ihmisen arjen turvallisuuden parantamiseksi. Palokunnat haluavat tällä tavoin kiinnittää alueensa asukkaiden huomion siihen, ettei heidän tarvitsisi tulla koskaan käymään kenenkään kotona, työpaikalla tai vaikka lenkkipolulla. Lähtökohtaisesti aina kun hälytysajoneuvo lähtee tallista antaen erityisiä valo- ja äänimerkkejä, jollakin on sillä hetkellä paha olla, joko henkisesti tai fyysisesti. Ja juuri sitä me emme palokunnassa halua. Tämän päivän ja kaiken tekemämme turvallisuusviestinnän tavoitteena on kaikkien tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisy, kaikkialla. Aika kunnianhimoinen tavoite, vai mitä? Ja vaikka me kaikki tiedämme, etteivät palokunnat tehokkaallakaan valistus- ja koulutustyöllä tule tätä täyttämään, olemme onnistuneet silloin kun sinä tarkistat palovaroittimesi toimintakunnon, katsot ettei kynttilöitä jätetä yksin palamaan, huolehdit poistumisturvallisuudesta kotona ja töissä, opastat lapsia tulen käytössä ja tarvittaessa osaat auttaa lähimmäistä, joka on joutunut onnettomuuteen tai sairastunut äkillisesti.

112 paloasemalla

Meillä kaikilla on Suomen lainsäädännön perusteella velvollisuus auttaa ja samalla oikeus saada apua. Turvallinen arki syntyy pienistä yksittäisistä teoista, joilla jokainen voi parantaa omaa, perheensä, läheistensä ja kaikkien muiden turvallisuutta. 112-päivää vietetään joka vuosi samaan aikaan, helmikuun 11. päivä, mutta päivän antama viesti tulee pitää mielessä ne kaikki vuoden 364 muutakin päivää. Ja tänä vuonna vielä tuon karkauspäivänkin ajan.

Janne Vuorela

Jaa artikkeli

Lue lisää