Tyhy- ja tyky-toiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa työnantaja ja työntekijät sekä työpaikan yhteistyöorganisaatiot yhdessä edistävät työhyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä (lähde: ttl.fi). Satakunnan pelastuslaitoksella työnantaja on jo useampana vuonna haastanut työntekijänsä Karhu-viesti -juoksutapahtumaan. Pelastuslaitoksen päällystöjoukkue on osallistunut tähän juoksutapahtumaan viisi kertaa ja jo neljättä kertaa putkeen. Olen toiminut joukkueessa eräänlaisena koollekutsujana ja puuhamiehenä, juoksemisen (tai etenemisen) lisäksi.
Itseni lasken kategoriaan ”sunnuntailenkkeilijät”. Mieluiten urheilen palloilulajeja, mutta potkin itseni lenkille kerran tai kaksi viikossa. Kilpailut ja juoksutapahtumat tuovat kipinää myös lenkkeilyyn, joka aika ajoin maistuu pakkopullalta. Lenkkeilyn rinnalle olen kehitellyt vaihtoehtoisia tapoja harjoittaa hikiliikuntaa.
Karhuviesti on Suomen suurin maantieviesti. Se juostaan huhtikuussa Raumalta tai Eurajoelta Poriin. Osuuksien määrä vaihtelee lähtöpaikasta riippuen seitsemästä viiteen. Kokonaismatkaa kertyy noin 50km tai 35km. Osuuksien pituudet vaihtelevat noin viidestä kilometristä vajaaseen kymmeneen kilometriin. Vuoden 2016 juoksu oli jo 39. Karhu-viesti.
Pelastuslaitos mielletään kansalaisten silmissä urheilullisena työpaikkana, joten juoksutapahtumaan osallistumien on mielestäni hyvää pr:ää. Tietysti on hyvä asia, että työnantaja edistää ja kannustaa työntekijöitään liikkeelle. Juoksutapahtumaan ilmoittautumisen jälkeen suurin vastustaja löytyykin peilistä. Jokainen haluaa onnistuneen suorituksen ja usein ilmoittautuminen onkin paras kannustin juoksemiseen ennen ja jälkeen tapahtuman.
Päällystön joukkueella ei ole koskaan ollut mitään ajallisia tavoitteita, vaan vuosittainen porkkana on ollut pääseminen maaliin. Tänä vuonna irvailtiin, että Eurajoelta matkansa aloittavan joukkueen nimi muutetaan ensi vuonna Satakunnan pelastuslaitoksen päällystön nautiskelijoiksi. Päällystön joukkueen kokonaisaika Raumalta Poriin –osuudella on pyörinyt hieman yli neljässä tunnissa. Vuosikohtaista vaihtelua on ollut maksimissaan parikymmentä minuuttia.
Tänä vuonna juoksuun osallistui jopa kaksi päällystöjoukkuetta (5- ja 7-osuuden matkoille). Lisäksi Raumalta Poriin –matkalle osallistui kokoelmajoukkue Kanta-Porin paloaseman työvuoroista. Satakunnan pelastuslaitoksella ja aluepelastuslaitosta edeltäneellä alueemme kuntien ja kaupunkien palokunnilla on toki osallistumisaktiivisuutta Karhu-viestiin myös varhaisimmilta vuosilta. Satakunnan pelastuslaitoksen Rauman paloasemalta on osallistuttu useana vuonna, joskus jopa useammalla työvuorolla samanaikaisesti. Kankaanpään paloasemalla oli erittäin pitkä putki perättäisiin viesteihin osallistumisesta. Hevosmiesten tietotoimisto tietää kertoa, että jonain vuonna Porin paloasemalta on osallistunut joukkue tapahtumaan paloasut ja paineilmalaitteet puettuna. Tänäkin vuonna monia pelastuslaitoksen työntekijöitä osallistui tapahtumaan omissa harraste- tai kilpasarjajoukkueissa. Tämän lisäksi useampi Satakunnan sopimuspalokunta osallistui tämän vuoden juoksuun.
Juoksuun osallistuu tosissaan juoksevia kilpajoukkueita, itsensä voittamaan lähteneitä harrastejoukkueita ja kaikkea siltä väliltä. Viestissä on omat sarjat kilpa-, harraste- ja työpaikkasarjoille. Kaikki lähtevät kuitenkin samanaikaisesti liikkeelle. Meidän joukkueen kohdalla tämä tarkoittaa vuosittain sitä, että vuodenaika huomioon ottaen liian kesäisesti pukeutuneet (80-luvun futis-shortsit ja lihaspaita) gasellivartaloiset atleetit katoavat horisonttiin heti lähtölaukauksen kumahdettua. Seuraava havainto heistä tehdään Porin Karhuhallissa palkintojenjaossa.
Tärkeä osa juoksua on omien tiimiläisten ja muidenkin kanssajuoksijoiden kannustaminen. Ennen starttia Rauman torilla on selvästi havaittavissa urheilujuhlan tuntua. Matkan aikana pelastuslaitoksen miehistönkuljetusauto pysähtyy sopiviin kohtiin matkan varrelle tsemppaamaan ja siivittämään osuuksiaan juoksevia urotekoihin.
Tapahtumasta tekee näin porilaisena mukavan ja motivoivan se, että matkaa taittaessa koko ajan Rauma jää kauemmas. Kilpailun jälkeen pelastuslaitoksen joukkueet yleensä saunovat pois rehkimisestä aiheutuneet hikikarpalot. Tärkeää on myös verrata kuinka paljon hätäkeskuslaitoksen joukkue jäi jälkeen, vaikka ei sillä tuloksella niin väliä ollutkaan.
Karhu-viesti on ehdottomasti tyhy- ja tyky-toimintaa parhaimmillaan!