Petri Huru 13.7.2016

» Meri-Porin öljyntorjunta-alukset

Assari

Assari

Reposaaren pengertien varressa Hilskansaaressa sijaitsee pelastuslaitoksen meriasema. Se on öljyntorjunta-alusten kotisatama ja toimii Meri-Porin paloaseman hoitamana. Aluksia meriasemalla on kaikkiaan viisi: Ylermi, Assari, Lauri, Lautta ja Kiiski. Ylermi ja Assari ovat 16-metrisiä F-luokan aluksia. Lauri ja Lautta 10-metrisiä E-luokan aluksia. Kiiski on 7 metrinen E-luokan alus.

Kaikki alukset on katsastettu kotimaan liikenteen alueeseen III tai I ja niiden kuljettamiseen vaaditaan joko kotimaan liikenteen kuljettajan tai -laivurin pätevyyskirja, sekä Ylermiin lisäksi koneenhoitajan pätevyyskirja. Myös viestiliikenteessä käytettävä meri VHF-radio vaatii käyttäjältään SRC- tai ROC-pätevyystodistuksen. Alukset katsastetaan määräajoin, jolloin tarkastetaan niiden varusteet ja merikelpoisuus.

assari vesitykit

Assari vesitykit

Alusten huollosta ja katsastuksista vastaa Meri-Porin paloaseman miehistö. Keväisin ja syksyisin alusten kausihuollot ovatkin kiinteä osa aseman päiväpalveluohjelmaan kuuluvaa toimintaa. Erikoisuutena mainittakoon Ylermin ja Assarin talvisäilytys, ne vinssataan roikkumaan meriaseman kattoon, josta ne aina keväisin lasketaan veteen jäiden lähdettyä.

 

Lautta

Lautta

Öljyvahingot vesillä ovat toiminta-alueellamme harvinaisia, mutta kuitenkin mahdollisia. Tästä syytä merellistä öljyntorjuntavalmiutta on kuitenkin pidettävä yllä, sillä rannoilta kerättynä keräyskustannukset ovat moninkertaiset. Valmiuden ylläpitoon kuuluu oleellisena osana harjoitukset, joita pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan.

Aluksia käytetään myös pelastus- ja sairaankuljetustoimen apuna onnettomuuksissa ja sairastapauksissa. Vapaa-ajan / ympärivuotisen asumisen yhä lisääntyessä toiminta-alueellamme on hälytysten määrä myös kasvanut.

 

pelastautumisharjoitus ylermillä

Pelastautumisharjoitus

Turvallista kesää!

Petri Huru

Jaa artikkeli

Lue lisää