
Systole testasi virveholsterit.
Pelastustiedon kanssa yhdistynyt Systole-lehti vertaili neljää erilaista holsteria käytännön työssä. Yksikään holsteri ei osoittautunut täydelliseksi, mutta jokainen testaaja löysi joukosta oman suosikkinsa.
Kysyimme Systole Instagram-tilin seuraajilta, käyttävätkö he holsteria ja jos käyttävät, mitä he siinä kantavat. 52 prosenttia vastaajista ilmoitti, etteivät käytä holsteria lainkaan, mikä tuntuu ensihoitajia vilkuilleissa pieneltä yllätykseltä. Instagramin kyselyssä ja joskus työyhteisössäkin nousee esille, että into kannella tavaroita vähenee sitten, kun saadaan lisää työkokemusta. Testiryhmässä vastaavaa kokemusta ei ilmaantunut, heidän työkokemuksensa asettuu kahden ja yli 20 vuoden väliin.
Mukana kuljetettavat tavarat eivät sisältäneet suuria yllätyksiä, sillä suurin osa kyselyyn vastaajista kantoi holsterissaan Virve-radiota. Virveäkin suositumpi täyte holsteriin on vaatesakset, näiden lisäksi moniin holstereihin laitetaan kynä ja kynälamppu, valaisin, bänksit, tai vastaavat ja varahanskat.
Näin holsterit testatiin
Yhtä holsteri-mallia testasi neljä henkilöä. Jokainen testaaja koekäytti holsteria kuukauden ajan, jonka jälkeen heiltä kerättiin kokemuksia kyselykaavakkeen avulla. Testauksen avulla esitellään erilaisia holsterivaihtoehtoja, pisteytystä tai paremmuusjärjestykseen asettamista ei nähty tarpeelliseksi, sillä kyse on kuitenkin lopulta aina yksittäisten käyttäjien erilaisista mieltymyksistä. Pyydettäessä holstereita testattavaksi pyrimme kuitenkin saamaan testiin samaan kokoluokkaan kuuluvia tuotteita. Virven lisäksi siihen tuli mahtua muutama muu varuste.
Kaikki testaajat kantoivat holsterissa Virveä, testaajia valittiin sillä perusteella, että jokaisesta holsterista saataisiin kommentteja myös erilaisten radioiden käyttäjiltä. Testaajasta riippuen radiomallit olivat: AIRBUS THR880i tai TH9. Suurin osa mahdutti Virven lisäksi holsteriin vaatesakset ja valaisimen, osa lisäksi kumihanskat, kynälampun ja kynän. Yksi testaaja halusi mukaan myös monitoimityökalun.
Joidenkin testaajien työnantaja velvoittaa kantamaan mukana henkilökohtaista kiristyssidettä. Se saatiin mahtumaan mielekkäästi yhteen holsteriin.
Vaikka mukana kannettavia tavaroita on suhteellisen vähän, niissä oli testaajasta riippuen melkoisesti hajontaa. Toisin oli holsterin sijoittamisessa vyölle, sillä kaikki kantoivat niitä oikean lonkan alueella. Yhteistä oli myös holsterin käytön syy: tavaroiden saaminen pois taskuista ja kätevästi saataville. Yksi testaaja käytti varustevyötä, jolloin holsteri jäi asemalla ollessa vyön kanssa autoon, muut sijoittivat holsterin suoraan vyöhönsä, jolloin holsteri kulki pääasiassa aina mukana.
Testin holsterit
Holstereita pyydettiin testattavaksi kahdelta kotimaiselta valmistajalta ja kahdelta maahantuojalta, jotka kaikki lähtivät mukaan. Kotimaista tuotantoa edustivat pitkään alalla toiminut SataRescue Oy, sekä ensihoitotuotteiden osalta tuore toimija Kassimatti Oy. Satarescue Oy toimitti testiin ”Virveholsteri” -nimellä myytävän, melko yleisesti käytössä näkyvän holsterin. Kassimatti Oy tarjosi testattavaksi heidän uunituoreen mallin, joka tuli myyntiin testin aikana.
Ulkomailta testiin saatiin kaksi holsteria, kun Ferno Norden Oy ja Sharkmed Oy toimittivat arvioitavaksi maahantuomansa malleit. Ferno Norden Oy toimitti kokeiltavaksi valikoimassaan olevan yhdysvaltalaisen Raine Inc:n valmistaman ”Combi holsterin” ja Sharkmed Oy tarjosi testiin edustamansa saksalaisen PAX:n Pro sarjan ”Radio holster L:n” sekä siihen liitettävän, erikseen myytävän pikalukitusjärjestelmän.

Virveholsteri, Satarescue
Virveholsterin, Satarescuen pitkään myynnissä olleen tuotteen, valtteja on hinta, sillä testihetkellä se oli vertailun holstereista halvin.
Virveholsteri tuntuu käteen löysältä. Sen pehmeä kangas ja rakenne, jossa ei ole vahventavia osia, erottaa holsterin muista testattavista kollegoistaan. Rakenne pitää kokonaisuuden litteänä, jolloin holsteri ei itsessään nouse juurikaan esiin lantiolta. Holsterin vyölenkit kulkevat holsterin takapinnan yläreunassa, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa siihen, että osa testaajista koki holsterin jäävän vyöllä liian ylös.
Holsterissa on kolme taskua, joista ulommaisina ovat Virve-tasku ja tarrakiinnitteisellä läpällä suljettava noin 10 cm:ä syvä tasku. Virven pysyminen holsterissa voidaan varmistaa antennin ympärille tulevalla tarrakiinnitteisellä kuminauhalla. Arvioiden perusteella Virve pysyi syvässä taskussa pääasiassa ilman kuminauhaakin.
Tarrataskuun mahtuu ongelmitta monitoimityökalu tai kokoontaitettavat monitoimivaatesakset. Perinteisiä vaatesaksia varten tarrataskun takana kulkee terille tarkoitettu kanava, jonka lisäksi saksien paikoillaan pysyminen varmistetaan yli kulkevalla remmillä. Saksien kahva nousee useamman sentin holsterin yläpuolelle, mikä saattaa aiheuttaa häiritsevää osumista kantajan kylkeen. Kaikkein sisimpänä on koko holsterin levyinen litteä tasku, johon saa laitettua kyniä tai vaikkapa laminoituja ohjeita. Näiden lisäksi holsterin sivulla on kumilenkki, johon saa pujotettua kynälampun.
”Hyvä perusholsteri.”
THR880i -radio uppoaa holsterin Virve-taskuun niin syvälle, että hälytyksen kuittaaminen koettiin hankalaksi. Kehuja Satarescuen ratkaisu sai puolestaan siitä, että Virven paikoillaan pysyminen varmistetaan holsterissa antennin ympärille tulevalla kuminauhalla, joka ei peitä hätäkutsunappia.
Satarescuen holsteri ei vedä sisäänsä niin paljon tavaraa, kuin jotkut testissä olleet muut holsterit, mikä myös miellytti osaa testaajista. Holsteri nimittäin keräsi kehuja litteästä ja pehmeästä rakenteestaan, joka ei häirinnyt vyöllä täytenäkään.

PAX PRO series- Radio holster L
Sharkmed Oy:n myymä PAX PRO series- Radio holster L -holsteri oli testaushetkellä hinnallaan joukon arvokkain. Hintaan ei sisälly arvostelussa mukana ollut pikalukko, jolla holsterin saa nappia painamalla irti vyöstä.
PAXin holsteri on nimensä mukaisesti kokoa large. Holsteri tuntuu käteen jämäkältä ja paksulta. Vaikutelma korostuu, kun kankaaseen ommellut vahvat pokkaukset työntävät holsterin esiin tyhjänäkin.
Holsterissa on neljä isompaa taskua sekä kolme pienempää koloa. Virve-tasku on kookas, jossa radion paikoillaan pysyminen on varmistettava klipsillä kiinnitettävällä kuminauhalla, joka peittää radion hätäkutsunapin.
Virve-taskun vieressä on tarrakiinnitteisellä läpällä suljettava kaksiosainen tasku, joista ulommaisessa voi säilyttää vaikkapa kohtuullisen kokoista älypuhelinta. Läpän alla olevista taskuista sisempi on jaettu seinämillä kolmeen osaan. Läpässä itsessään on pieni tarralla suljettava tasku, johon mahtuu pari kumihanskoja tai esimerkiksi nenään asetettavia hajusuoja helposti saataville. Virve- ja läppätaskun takana on kaksi kapeaa ja syvää taskua, joissa voi säilyttää lähinnä bänksejä tai vastaavia työkaluja.
”Kyllä minä voisin tällaisen hankkia”.
PAXin holsterin koon arviointi on melkoista nuoralla kävelyä, sillä osa kokee holsterin vahvuudeksi sen tilavuuden, kun taas osa kokee holsterin liian isoksi. Testaajat eivät onnistuneet hyödyntämään kaikkea tilaa, minkä ison holsteri tarjosi. Arvioiden mukaan yhden taskun jakaminen väliseinillä kolmeksi haittaa hieman taskun käytettävyyttä.
Vaikka holsteria luonnehdittiin paksuksi ja isoksi, sitä oli silti mukava käyttää, eikä se tuntunut liian isolta.
Holsterin ulkonäkö on huoliteltu ja työnlaatu vaikuttaa muiden PAXin tuotteiden tapaan erittäin laadukkaalta.
PAXin holsterin erikoisuus on erikseen myytävä pikalukitusosa, jonka avulla holsteri irtoaa vyöltä helposti ja nopeasti. Lisäosan avulla holsterin saa käännettyä toiseen asentoon autossa istuessa tai irrotettua kokonaan vyöltä, jos holsteri häiritsee vaikkapa kantotuolia kantaessa. Tämä lisäosa keräsi kehuja kaikilta jatkuvasti holsteria vyöllä kantavilta testaajilta.

Ferno Combi holster
Ferno Norden Oy myy amerikkalaisen Raine inc:n valmistamaa holsteria. Kokomusta holsteri on testin ainoa, jossa ei ole mitään heijastavaa pintaa.
Holsteria kuvataan testaajien arvioinneissa kapeaksi ja paksuksi, mikä kuvaa holsteria melko osuvasti. Holsterin vyölenkki kulkee selkeästi taskuosan yläpuolella, mikä tekee holsterin siirtelyn helpoksi, jos se tuntuu jäävän huonosti vaikkapa turvavyön alle.
Raine inc:n holsterissa on kaksi taskua, joista ulommainen sulkeutuu tarrakiinnitteisellä läpällä. Tämä tasku soveltuu hyvin esim. älypuhelimen säilyttämiseen. Virvelle tarkoitetun sisemmän taskun yli kulkee radion paikallaan pysymisen varmistava tarrakiinnitteinen naru, jonka voi huoletta poistaa, sillä kumpikaan testeissä käytetyistä Virveistä ei putoa taskusta vahingossa. Virve-taskun sivussa on kynälampulle sopiva rako, minkä lisäksi holsterin molemmilla reunoilla on leveästä kuminauhasta tehdyt paikat kynille, bänkseille, tai vaikka valaisimellekin.
”Tämä holsteri vaikutti olevan minuun käyttööni juuri sopiva, mitään huonoa sanottavaa ei oikeastaan ilmaantunut.”
Käytössä holsteri osoittautui pelkistetystä olemuksestaan huolimatta, tai sen ansiosta, toimivaksi työkaluksi, johon ei ole yritetty rakentaa mitään erikoista. Virve uppoaa mallista riippumatta ongelmitta taskuunsa, ja hätäkutsu jää vapaasti käytettäväksi. Tarrataskuun ei voi laittaa mitään kovin pientä, sillä alareunoista avonainen rakenne mahdollistaa tavaroiden karkaamisen ja syvästä taskusta niiden kaivaminen on muutenkin hankalaa.
Raine inc:n holsterin materiaali on karkeampaa kuin muissa holstreissa, minkä voisi ajatella haittaavan puhtaanapitoa. Toisaalta holsterissa ei ole mitään sellaista, minkä voisi ajatella estävän sen heittämistä pyykkikoneeseen.
Holsterin sivuilla olevat erikokoiset kuminauhat toimivat hyvin uutena, mutta niiden kestävyys pitkäaikaisessa käytössä mietityttää.

Kassimatti Virveholsteri
Kassimatti Oy:n toimitti testiin upouuden holsterinsa, joka tuli markkinoille testin aikana. Holsteri kävi testissä kaksi kertaa, sillä valmistaja päivitti ensimmäistä versiota ensihoitajien antamien palautteiden perusteella.
Kassimatin holsteri vaikuttaa käteen kompaktilta paketilta. Kangas on siistiä ja taskut on sisäpuolelta verhoillut. Holsterissa on kaksi jämäkkää vierekkäistä vyölenkkiä, ratkaisu vaikeuttaa sen siirtämistä vyöllä toiseen asentoon. Vyölenkit on sijoitettu tarviketaskujen yläpuolelle, osa testaajista mainitsee ratkaisun laskevan holsteria mukavammalle korkeudelle.
”Pelkistetyn näköisestä holsterista kuoriutuu käytössä kaikin puolin toimiva ja jämäkkä paketti”.
Kassimatin holsterissa on kaksi isompaa rinnakkain sijoitettua taskua, joiden molempien yli kulkee heijastimilla varustettu tarrakiinnitteinen kuminauha. Etummainen, Virvelle tarkoitettu tasku on toisesta reunastaan joustavaa materiaalia, minkä ansiosta valitun puheryhmän voi tarkistaa radion näytöltä helposti poistamatta Virveä holsterista.
Holsterin toisessa taskussa on kuminauhasta ommellut pidikkeet kynille, mutta toteutus on sellainen, että ne eivät häiritse taskun käyttämistä vaikkapa älypuhelimen tai kiristyssiteen säilyttämiseen. Valmistajan mukaan taskussa olevat kynälenkit voi leikata pois, jos niille ei ole käyttöä. Tarviketaskun ja vyölenkin väliin on ommeltu tasku, johon saa upotettua vaatesakset kahvoja lukuun ottamatta ja holsterin sivulla on kynälampun mentävä kolo.
Kuminauhojen tarrat saisivat olla niin päin, että tarraava pinta olisi kuminauhassa ja pehmeä nukka holsterin kyljessä. Virve pysyy taskussa ilman remmiäkin, joten paljaaksi jäänyt tarra tarrautuu välillä kiinni työvaatteisiin.
Käytössä Kassimatin holsteri osoittautui toimivaksi, varsinkin Virve-taskun rakenne keräsi kehuja. Toinen tasku taas oli sen kokoinen, että holsteriin mahtui myös CAT-kiristysside.
Kassimatti osoitti holsterillaan, että nopeallakin tuotekehityksellä voidaan aikaansaada tuote, joka toimii siinä, missä vuosia markkinoilla olleet mallitkin.
Testi on tehty vuosina 2020-2021.
Muistutus radiolaitteista!
Virven kuuluvuuden kannalta olisi parasta, että sitä säilytettäisiin olkapäällä sellaisella korkeudella, että antenni nousee olkapään yläpuolelle. Silti suurin osa Instagram-kyselyyn vastanneista ja kaikki testiryhmän jäsenet kantavat radiota lantiolla, jolloin kantajan vartalo blokkaa antennia heikentäen radion kuuluvuutta ja kasvattaen akun kulutusta. Myös Virven lisälaitteeseen liittyvän johdon osuminen antenniin ja johdon kietoutuminen antennin ympärille heikentävät radion kuuluvuutta.
Sama vaikutus on Virven lisälaitteiden johdon osumisella, tai varsinkin kietoutumisella antennin ympärille.
Testaajan pohdinta
Itselläni on ollut käytössä Raine Inc. holsteri (Ferno Combi holster) varmaankin 10 vuoden ajan, jona aikana suurin muutos mukana kannettavissa tavaroissa on Virven vaihtuminen THR880i:stä TH9:iin. Jossain vaiheessa holsteri muuttui varustevyöksi ja jäi asemalla ollessa autolle. Holsterin kylkeen hankin Nite Ize:n -valotelineen, johon asettui useamman epäluotettavan ”kiina-fikkarin” jälkeen Olight:in M20SX -taskulamppu. Leatherman Raptor sakset ovat kiinni Key-Bak avainhihnassa, josta ne saa tarvittaessa nopeastikin irti pienen Nite-Ize S-Biner -hakasen ansiosta. Aikaisemmin kaikissa yksiköissämme ei ollut ihoystävällisempää silkkiteippiä, eikä kuulosuojaimia, mutta nykyisin molempia löytyy, joten ainakin korvatulpista voisi luopuakin.
Useammalla lukijalla tulee varmasti mieleen, että kannattaako laittaa reilusti yli 200 euroa tavaroihin, joista valtaosaa pystyy hyödyntämään ainoastaan töissä? Eikö työnantaja tarjoa tarvittavia välineitä työn tekemiseen?
Kyllä, työnantaja tarjoaa välineet, joilla työt hoituvat. Noilla hankinnoilla olen helpottanut omaa työskentelyäni, enkä osaisi tai haluaisi niistä enää luopuakaan. Siihen, että kannattako oman työnteon helpottamiseen käyttää omaa rahaa jää jokaisen omaksi pohdinnaksi.
Valmistajan tarina
Systole etsi tarvikeholstereita kenttätestiään varten. Maahantuojilta, myyjiltä ja kotimaisilta valmistajilta kyseltiin halukkuutta osallistua testiin valmistamillaan tai edustamillaan tuotteilla. Kun tiedustelimme holsteria testattavaksi Kassimatti Oy:sta, saimme yllättävän vastauksen: ”Anteeksi, mutta voitko kertoa, mikä on holsteri?”
Kun kerroimme muutamalla lauseella Kassimatin Kati Lahtiselle, mikä holsteri on, saimme toisen yllättävän vastauksen: ”Koska tarvitsette sen, riittääkö kahden viikon kuluttua, me teemme sellaisen.”
Kassimatti sai toimitettua uutuustuotteensa testattavaksi lupaamassaan aikataulussa. Sitä ennen prototyyppi kävi kokeilussa ja sitä korjattiin ensihoitajien antamien palautteiden perusteella. Holsterin myynti aloitettiin testin aikana.
Teksti Marko Partanen ja Janne Kähkönen
Kuvat Janne Kähkönen
Pääosa jutusta on julkaistu alunperin Systole-lehdessä 1 /2021.