Kiitos että sain sanoa 9.1.2015

Äidin mussukat ambulanssissa!

Olen antanut korvieni kuulla kovin ihmeellistä valitusta. Sitä saavat aikaan monien palomiesten suut. Siinä kovin ihmeellisessä valituksessa puhutaan ambulanssityön raskaudesta, ja siitä kovin raskaasta ambulanssityöstä valittavat jo hyvin vähällä kokemuksella työskentelevät palomiehenalut. Vanhat saattavat vaikertaa, vaikka eivät enää vuosiin ole ambulanssissa olleetkaan.
Pahimmassa tapauksessa valittaminen alkaa jo ennen ensimmäistä ikälisää, joka annetaan itkunpuuskasta huolimatta kolmen vuoden kohdalla. Ja valitusta kuuluu sellaisistakin suista, jotka ovat itse saaneet valita, että osallistuvatko ambulanssityöhön vai eivät.
Ja kun palomiehet ovat nääntyä ensihoitotaakkansa alle, he saavat alipäällystöstä ja päällystöstä nenäliinoja ja kriisiapua. Lohdutuksen sana kuuluu: Me järjestämme teille kevyemmät työvuorot.
Etupainotteisuuttakaan ei ole pelastustoimessa unohdettu: Koko orkesteri valittaa jo tammikuun alussa, että edessä oleva vuosi tulee olemaan niin raskas.
Korneimmalta tämä kaikki virkaportaat käsittävä valitus kuulostaa silloin, kun sitä kuulee päätoimisen ensihoitajan läsnä ollessa. Siinä saattaa olla paikalla 5- tai 6-kymppinen koko ikänsä ambulanssityötä tehnyt kaveri, joka istuu ambulanssissa työvuorosta toiseen. 4-kymppinen päätoiminen ensihoitaja puolestaan on viettänyt keikalla enemmän aikaa, kun keskivertopalomies koko työuransa aikana.
Ikuvirsi tulee kuitenkin palomiehen suusta, joka ei ole ambulanssissa vuositasolla puoliakaan siitä ajasta, minkä päätoiminen siinä viettää.
Palomiehelle tulee yllätyksenä, että pitkä työvuoro ambulanssissa voi olla raskas ja että aamulla saattaa väsyttää, kun yö on tehty töitä. 
Suosittelenkin Pelastusopistoa tarkistamaan opetussuunnitelmansa tältä osin: Kerrotaanko opetuksen missään vaiheessa, että ambulanssityövuoro voi olla raskas. Tätäkään itsestään selvää asiaa ei voi näköjään pitää itsestään selvyytenä, vaan se on väännettävä rautalangasta. 
Oikeastaan tämä ihmeellinen asia pitäisi kertoa jo valintakokeissa, ettei kesken opintojen ala leuka väpättämään, sillä joku oikeasti ahkera saatta velttoilijan takia jäädä rannalle. Opiskelupaikat tulisikin antaa töitä jaksaville, eikä äidin pikku mussukoille, jotka haluavat päästä mahdollisimman helpolla.
Pelastuslaitoksilla odotetaankin ensimmäistä äidin yhteydenottoa: Älkää sitten panko sitä meidän Eeverttiä ambulanssiin!
Kiitos, että sain sanoa!
Jaa artikkeli

Lue lisää