hiiva 3.2.2015

Kerro miten terveeksi tullaan, miten oppii palautumaan – tiedän olevan: bissee ja viiniä!

Professori Fredrik Nyström ja Pro gradu -tutkija Juho Leikas tarjoilevat ilonväreitä lämminhenkisten näkäräisten tapaan.

Professori Nyström kertoo tutkimuksesta, jonka tulos on omiaan tuomaan lohtua tipattomissa tammikuissa ja kuivissa satasissa kärvistelevien ikäviin iltoihin. Alkoholittomilla kuivilla kausilla haetaan jotain älytöntä terveysvaikutusta – turhaan. Professori Nyström käskee ennemminkin korkata viinipullot.

Nyströmin mukaan tutkimus on osoittanut, että viinin jatkuva lipittäminen on hyödyllisempää vaarallisen kolesterolin vähentämisen kannalta kuin väkinäisen liikunnan aloittaminen. Statiinien käyttäjätkään eivät päässeet kolesterolitaistelussaan merkittävään etuun verrattuna viininlipittäjiin. Epätoivoiset suunnitelmat uudesta elämästä ja lenkkareiden ostoista ovatkin turhia. Myös lääkerahoille on älykkäämpi kohde. Lenkki- ja lääkemassit kannattaa uuden tutkimuksen perusteella sijoittaa Alkoon – viineihin. Isompi lasti kannattaa tietenkin hakea Virosta – tullissa selityksenä kelvannee: oma terveys ja sen edistäminen.

Kuten yksittäisellä lenkillä tai jumpallakaan ei ole juurikaan merkitystä, ei viininjuontiakaan kannata jättää satunnaiseen lipittelyyn, vaan juonnin on oltava jatkuvaa ja mielellään jokapäiväistä. Tutkimuksen mukaan juomattomuus on vaarallisempaa kuin kohtuujuopottelu. Yllättävä löydös tutkimuksessa oli myös, että kolmen kuukauden viininimurointi ei vaurioittanut yhtään maksaa.

Juho Leikas on Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella tutkiskellut oluen palauttavaa vaikutusta. Hänen Pro gradu -tutkielmassaan tultiin tulokseen, että olut pistää hanttiin urheilujuomille erityisesti silloin, kun palautusta haetaan runsasta hikoilua aiheuttaneesta suorituksesta. Tämä on ollut selvää pitkän aikaa jo aika monelle empiiriselle tutkijalle, sillä kyllä Karhu aina gainomaksit on hakannut – onhan se suunmyötäisempääkin. Nyt asia on todettu myös kemian laitoksella.

Bisse korjaa hikoilun aiheuttaman nestehukan ja hivenainetasapainon. Vaikka protskuja ei bissestä saakaan, pistää hiiva palautusjuomalle hanttiin hiilihydraateissa ja hivenaineissa. Palautusjuomat hävisivät bisselle pystyyn erityisesti kun tutkittiin kaliumin, magnesiumin, mangaanin ja piin saantia, muissa hivenaineissa bisse hengitti ihan palautusjuomien niskaan. Ja itseään palauttelevan urheilijan kannalta ilahduttavinta lienee se, mitä enemmän hiivassa on potkua sitä enemmän on myös hivenaineita.
Oluet kannattaa siis ehdottomasti hankkia samalla Alko-reissulla viinien kanssa, niimittäin saatavilla on ainakin kymmpiprossaista bisseä kun marketin valikoimasta löytyy korkeintaan neljä-piste-seiskaa.

Tutkimuksista nousi aihe jatkotutkimukselle. Jos viininlipittely äityy ankaraksi ja siitä on hankala palautua, niin kannattaako palautumiseen sittenkin käyttää olutta. Vaikea viinistä palautuminenhan muistuttaa urheilusuoritusta, siinä on nestehukka ja kovaa hikoilua.

Kiitos, että sain sanoa!

Jaa artikkeli

Lue lisää