ensihoito 2.12.2015

Akuuttihoitopäivät – eikö muuta keksitä?

Hienoa, että ensihoidossa järjestetään useita erilaisia opintopäiviä. Kilpailu synnyttää paineen järjestää entistä parempia ja uusiutuvia ohjelmasisältöjä. Uusimmat tulokkaat ovat kuitenkin sortuneet idioottimaiseen miinaan, joka on kaikkien järjestäjien kannalta ikävää. Ikävää on se, että kohta jokaisen tapahtuman nimi on Akuuttihoitopäivät, vain etuliite muuttuu.

Pohjanmaalaiset alkoivat järjestää kymmenkunta vuotta sitten Valtakunnallisia Akuuttihoitopäiviä. Tapahtuman nimi lyheni ihmisten suissa nopeasti Akuuttihoitopäiviksi. Valtakunnalliset-sana putosi pois jopa heidän omasta käytöstään – ainakin joissakin ilmoituksissa.

Kaikkien mieleen on syöpynyt Akuuttihoitopäivien mainos, jossa Isontalon Antti ja Rannanjärvi istuvat vierekkäin ketjut kauloissaan. Sillä etiketillä on oma viinakin. Akuuttihoitopäivät nimi vie kaikkien ajatukset Seinäjoelle ja myöhemmin seinäjokelaisten kanssa laivalle.

Nyt jostain kumman syystä erilaiset ensihoitotapahtumat ovat matkineet pohjanmaalaisten tavaramerkkiä. Se on surullista paitsi pohjanmaalaisten järjestäjien kannalta mutta myös yleisön kannalta. Yleisö saa olla tarkkana, että mitkäköhän akuuttihoitopäivät nyt on tulossa ja menossa. Samasta syystä se on toisaalta siunaus, sillä tapahtumassa aamun pikkutunneillakaan ei tarvitse miettiä missä ollaan; Akuutti-hik-päi-hik-villä.

Akuuttihoitopäivät siellä, akuuttihoitopäivät tuolla, akuuttihoitopäivät täällä ja akuuttihoitopäivät kaapin päällä. On se perkele kumma, ettei muuta nimeä keksitä. Jos uusi järjestäjä ei muuta keksi kuin akuuttihoitopäivät, niin kilauttaisi kaverille. Törkeämpää plagiointia enää olisi, kun tapahtuman nimeksi laitettaisiin Ensihoitopäivät. Kuten kaikki tiedämme on Ensihoitopäiviä järjestetty Pelastusopistolla niin pitkään, ettei kyytinorsukaan jaksa muistaa sen syntyä. Vaikka Pelastusopisto onkin pitänyt muutaman vuoden taukoa Ensihoitopäivistään, niin älkää helvetissä ketään toinen menkö sitä enää keksimään. Se olisi jo pyhäin häväistystä.
Ensihoitopäivät on keksitty jo kuten on Akuuttihoitopäivätkin.

Uusi tuote tunnetaan nimestään, oli se sitten hyvä tai huono. Kaikkien uusien tulokkaiden luulisi sen verran arvostavan omaa tapahtumaansa, että antaa sille oman, uuden ja persoonallisen nimen. Nimenä Akuuttihoitopäivät on nyt loppuun asti kopioitu. Jos et muuta keksi, niin älä järjestä tapahtumaa, sillä mielenkiintosi ei selvästikään riitä siihen, että kunnioittaisit olemassa olevien tapahtumien nimiä. 

Pohjanmaalaisten Akuuttihoitopäivät-brändi on kuitenkin vankka. Se on niin vankka, että se ei kömpelöistä kopioista huoju. Kai Akuuttihoitopäivät-nimeä on ennen pohjanmaalaisiakin käytetty mutta ei tietääkseni vakiintuneesti. Pohjanmaalaiset ovat vakiinnuttaneet sen ja tehnyt siitä tuotteen.

Akuuttihoitopäivät ja Ensihoitopäivät tai Ensihoito ja vuosiluku ovat yksioikoisia nimiä eikä niiden keksimiseen ole tarvittu mainosmiestä mutta molemmat ovat kehittyneet jo instituutioiksi. Ensihoitopäivät järjestetään Kuopiossa ja Akuuttihoitopäivät Seinäjoella. Ne ovat jo osa ensihoitoperinnettä. Muut käyttäköön nimen keksimiseksi enemmän kuin minuutin. 

Tai ei ole pakko, mikäs minä olen sanomaan!

Kiitos, että sain sanoa!

Jaa artikkeli

Lue lisää