Kalajoen maastopalon tilanne on tiistaiaamuna vakaa ja rauhallinen. Alueella on satanut lähes koko yön, ja palon leviäminen on saatu pysähtymään. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan pelastusviranomaisten omat resurssit riittävät alueella toistaiseksi.
Pelastuspäällikkö Pekka Räty arvioi, että keskiviikkona nähdään, mihin suuntaan metsäpalo kehittyy.
”Jos keskiviikosta selvitään kunnialla, voimme vapauttaa apujoukkoja ja saatamme pärjätä keskenämme. Apu riittää nyt. Osa apujoukoista on komennettu majoitusalueelle reserviin välittömään lähtövalmiuteen.”
Räty kertoo, että palanut ala on viimeisimpien, ilmasta tehtyjen mittausten mukaan 288 hehtaarin kokoinen. Ala on turvemaata ja osittain pirunpeltoa, eli kivikkoa. Palaneen puuston juuret ovat vahingoittuneet, ja puut kaatuilevat itsekseen.
”Siksi tämä on vaarallinenkin alue liikkua, eikä esimerkiksi pimeällä tehdä mitään, koska silloin emme pysty näkemään, jos puu kaatuu päälle.”
Paikalla on ollut useita monitoimikoneita varmistamassa ja kaatamassa vaarallisia puita. Lisäksi maansiirtotöissä ja palokujien rakentamisessa on ollut mukana useita kaivinkoneita.
Rädyn mukaan metsäpalo on työllistänyt vuorokaudessa enimmillään 250 henkilöä tukitoiminnot mukaan lukien. Kentällä on parhaimmillaan ollut noin sata henkilöä sammutustöissä.
Suurilta pelastuslaitoksilta kokonaisia joukkueita apuun
Massiivinen maastopalo on aktivoinut pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat ympäri Suomen.
”Viime perjantaina lähetimme kaikille pelastuslaitoksille kartoituspyynnön, pystyvätkö auttamaan. Kaikki laitokset ovat käsittääkseni vastanneet ja myös pystyneet lähettämään apuja. Suuret pelastuslaitokset ovat lähettäneet joukkueita, eli palomestarin, paloesimiehiä ja sammutusmiehiä.”
”Näin tämä on toiminut, ja olemme erittäin kiitollisia. Meillä pienenä laitoksena ei olisi ollut mitään mahdollisuutta itse selvitä tästä”, Räty sanoo.
Jokilaaksojen pelastuslaitos kertoi maanantaina Facebook-sivuillaan, että tukena on ollut lisäksi laaja huoltoverkosto ja henkilöstöresursseja koordinoiva toimisto, Rajavartiolaitos, paikalliset koneyrittäjät, turvetuottajat ja maanviljelijät, alueen kunnat, Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa.
Pelastuspäällikkö Räty arvioi, että isojen apuvoimien koordinointi on sujunut hyvin.
”Tällaistahan ei ole koskaan päästy harjoittelemaan. Meillä oli vähän toista vuorokautta yhtymän esikunta Ylivieskan johtokeskuksessa ja kaksi komppaniaa maastossa. Näin isojen massojen hallinnassa on tietenkin pientä sekaannusta välillä.”
”Alue on hieman haasteellinen, koska täällä on tehty uusia teitä tuulivoiman takia, mutta ne eivät ole vielä kartoissa. Täällä pääsee eksymään hyvin herkästi.”
Lue lisää: Metsäpalosta irtoaa ikävä kemikaalicocktail – altistuminen on iso riski sammuttajalle
Pelastustieto kertoo lisää vuosikymmenten suurimmasta metsäpalosta seuraavassa numerossa, joka ilmestyy 25. elokuuta.
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Jokilaaksojen pelastuslaitos