Pelastustieto blogi 25.7.2024

Yhteistyö syvenee Pohjois-Karjalassa

Markus Viitaniemi on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja sekä Palo- ja pelastustieto ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Markus Viitaniemi on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja sekä Palo- ja pelastustieto ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Kirjoitin Pelastustiedossa 1/2023 Pohjois-Karjalassa viime vuonna aloitetusta uudesta yhteistyömallista, jossa pelastuslaitos tukee kotihoidon yöaikaista päivystystä. Tukitehtäviä on hoidettu ensisijaisesti ensihoidon resursseilla, mutta tarvittaessa tehtäville ovat osallistuneet myös pelastajat.

Kotihoidon tukitehtävien määrät ovat pysyneet maltillisina ja kokemukset yhteistyöstä ovat olleet hyviä. Myös henkilöstö on suhtautunut yhteistyömalliin kiitettävän positiivisesti. Samalla olemme onnistuneet lisäämään pelastuslaitoksen henkilöresurssia, mikä on laskenut työn kokonaistyökuormitusta sekä parantanut pelastustoimen ja ensihoidon toimintavalmiutta.

Yhteistyötä kehitettäessä punaisena lankana on ollut, että palveluintegraatiota tukevat tehtävät eivät saa vaarantaa lakisääteisen perustehtävämme suorittamista. Kokemuksemme mukaan sekä ensihoidon että pelastustoimen yksiköiden käyttöasteet ovat mahdollistaneet palveluintegraatiotehtävät toimintavalmiuden vaarantumatta ja poikkeusluvan mukaisen tehollisen työajan ehtojen puitteisessa.

”Yhteistyötä voidaan syventää esimerkiksi palvelutuotannossa, onnettomuuksien ehkäisyssä, varautumisessa, koulutuksessa ja toimitiloissa.”

Hyvät kokemukset ovat rohkaisseet jatkamaan valitulla tiellä ja tänä vuonna yhteistyötä edelleen laajennettiin kahdelle seutukunnalle. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue panosti tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta lakisääteisten palveluiden parantamiseen ja palveluintegraation laajentamiseen, mihin pelastuslaitos sai lisärahoitusta. Yhteistyön laajentamisella saimme hyvinvointialuetasolla myös säästöä aikaiseksi, koska kotihoidon ei tarvinnut palkata omaa henkilökuntaa yöajaksi. Yhteistyön tuloksena pelastustoimen toimintavalmius ja palvelutaso paranevat, pelastuslaitoksen toiminnan tuottavuus ja vaikuttavuus lisääntyy sekä hyvinvointialue ja ennen kaikkea asiakas hyötyy.

Ensi vuonna yhteistyömalli pyritään vakiinnuttamaan ja pelastustoimen palvelutasoa kehittämään edelleen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Tämä edellyttää toki pelastuslaitokselle kohdennettua lisärahoitusta myös ensi vuodelle. Rohkaisen kaikkia hyvinvointialueita ja niiden pelastuslaitoksia pohtimaan avoimesti yhteistyömahdollisuuksia hyvinvointialueen eri toimijoiden kesken. Yhteistyötä voidaan syventää esimerkiksi palvelutuotannossa, onnettomuuksien ehkäisyssä, varautumisessa, koulutuksessa ja toimitiloissa. Siiloja kannattaa purkaa ja siirtyä toimialakohtaisesta osaoptimoinnista kohti aitoa yhdessä tekemistä ja yhteistä tavoitetilaa. Kaiken keskiössä on asiakas eli ihmiset, joille hyvinvointialueena palvelua yhdessä tuotamme ja keitä varten me olemme organisaationa olemassa.

Puheenjohtajalta-kolumni on julkaistu myös Pelastustiedossa 4/2024.

Lue lisää