Hälytysilmoitus 13.8.2024

Lumimyrskyn silmässä

Lumivyöryn alle jääneitä hiihtovaeltajia etsittiin Pyhäkurussa kolmena päivänä.

Lumivyöryn alle jääneitä hiihtovaeltajia etsittiin Pyhäkurussa kolmena päivänä.

Lumivyöry haukkasi vaeltajat sisäänsä Pyhätunturin Pyhäkurussa. Kaamoksen ja 30 asteen pakkasen höystämä myrskytuuli viskoi lunta, tarttui etsijöihin ja repi moottorikelkkoja. Etsintää tehtiin sujuvassa ja osaavassa yhteistyössä lumivyöryspesialistien johtamana.

Muonion vpk:n sopimuspalokuntalainen Teemu Oja oli parhaillaan töissä, kun hälytys tuli mutta pystyi lähtemään tehtävälle.
”Kun ajoimme Raattamantietä, ennen Pallastunturin liittymää näimme, että tunturin päällä kiersi sininen usvakerros. Arvelimme heti, että keli ei siellä ollut kovin hyvä. Lumi liikkui ja nosti pikkusen hunnun eikä tunturin muotoa erottanut”, Oja kertoo.

Alueella vallitsi kohonnut lumivyöryriski, joten pelastustoimen etsijät varustautuivat ennen tehtävää ohjeistetusti lumivyörypiipparein ja asettivat sen lähetysmoodiin. Laitteen avulla heidät voitaisiin helpommin paikantaa, mikäli lumivyöry yllättäisi. Apuun lähdettiin kolmella moottorikelkalla, joista yksi veti kahden istuttavaa katettua rekeä. 
”Nousimme kesävaellusreittiä pitkin tunturiin kohti Taivaskeroa. Tuuli oli käsittämätön. Lunta tuli vaakatasossa päin kypärän visiiriä. Lumi jäätyi visiiriin kiinni mutta visiiriä ei voinut avata.”
Oja arvioi, että näkyvyyttä oli noin viisi metriä. Tuuli puhalsi puuskissa 15 – 20 metrin sekuntivauhtia ja kanavoitui pahimmissa paikoissa myrskylukemiin.

Kolarin paloasemalta tullut Juha Jylhä ja Muonion paloasemalta tullut Jukka Paaso lähtivät moottorikelkoilla kohti Pyhäkurua, lähestyen sitä alakautta, idästä päin.
”Valmista reittiä ei ollut. Meiltä kesti 2,5 tuntia ajaa paikalle. Jos avuntarvitsijat olisivat päässeet itäpuolelle turvaan, olisimme hyvällä tuurilla voinut nähdä heidän taskulampun valon”, Jylhä sanoo. 

Jylhä ja Paaso keilasivat Pyhäkurun maastoa taskulampuilla ja lämpökameralla. Tehokkaan lampun keilassa näkyi mahdollinen lumivyöry, joten he palasivat takaisin lumivyöryvaaran takia. Poliisin lumiturvallisuusasiantuntija Antte Lauhamaa selvitti Pyhäkurun alueen turvallisuuden ennen kuin siellä jatkettiin etsintöjä. Hän tiesi, että Pyhäkurussa oli paljon lunta ja että siellä vyöryy pari kertaa vuodessa. Lauhamaa rajasi etsintäalueen, jolta poikkeaminen saattaisi laukaista uuden vyöryn.
Etsintä eteni näköhavaintoja tehden sekä kolmen metrin mittaisilla sondikepeillä lumipeitteen läpi työnnellen. Toisinaan lunta oli niin paljon, ettei sondikeppi ylettynyt maahan asti. Molemmat etsittävät löytyivät lopulta lumivyöryn alle menehtyneinä.

Teksti Marko Partanen
Kuva Antte Lauhamaa

Lue Lumimyrskyn silmässä -juttu kokonaisuudessaan Pelastustiedosta 4/2024.

Lue lisää