Hälytysilmoitus 22.4.2024

Kovia päätöksiä

Vantaalla lokakuussa 2023 syttyneestä huoneistopalosta evakuoitujen potilaiden hoitaminen käynnisti poikkeuksellisen ensihoitotilanteen.
Poliisipartio oli jo paikalla, kun Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kärkiyksikkö aloitti ensimmäisenä pelastustoiminnan kohteessa. Vähitellen paikalle saapui lisää yksiköitä ja fokus sammutuksesta siirtyi nopeasti aikuisen ja neljän lapsen evakuointiin ja hoitamiseen.
Ensihoidon kenttäjohtaja Timo Åhs koki lyhyen epätoivon hetken, mutta pystyi nopeasti jatkamaan tehtävää palautettuaan mieleensä posttraumatyöpajan opit.
Lääkäri Susanne Ångerman päätti, että tilanteessa tehtäisiin kaikki ja vähän enemmän, vaikka tilanne saattoi tuntua hieman toivottomaltakin. Paikalla olevat auttajat tekivät hartiavoimin töitä eikä tilanteessa ollut väliä, kuka oli kuka. Kaikkia paikalle tulleita auttajia tarvittiin. Palomestari Tomi Airaksinen ei muista toista tehtävää, jossa ensihoito olisi tarvinnut näin paljon pelastustoimen resurssia.
Keravan hätäkeskus järjesti Hakunilan tulipalon jälkeen moniammatillisen purkutilaisuuden. Se oli tarkoitettu kaikille tehtävällä paikalla olleille viranomaisille, mutta kyseessä ei kuitenkaan ollut tekninen eikä henkinen purku. Ne jokainen taho pitää itse.
Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan palo syttyi kiukaasta, mutta syttymismekanismin selvittäminen on hankalaa.

Katso tästä Timo Åhsin kommentit tehtävältä.

Teksti Marko Partanen
Piirros Helmi Partanen

Lue koko juttu Pelastustiedosta 2/2024.

Lue lisää